Stolk Flora: 'We telen zo efficiënt mogelijk, maar niet ten koste van alles'

Stolk Flora in Bleiswijk doet het anders. Dat zie je ook wanneer je binnenloopt bij het bedrijf. De onderneming draagt actief uit hoe zij zorgen dat hun orchideeën worden gekweekt met respect voor mens en milieu. 'Wij proberen ons te profileren op het gebied van duurzaamheid. Certificatie helpt hierbij én het houdt je scherp', vertelt Koen van Koppen, directielid bij Stolk Flora.

Stolk+Flora%3A+%27We+telen+zo+effici%C3%ABnt+mogelijk%2C+maar+niet+ten+koste+van+alles%27
MPS
© MPS

'Vandaag de dag kun je je onderscheiden met duurzaamheid. Certificatie geeft je de mogelijkheid je prestaties te onderbouwen en te vergelijken met andere bedrijven. Dat is belangrijk; je kunt wel van alles zeggen over hoe duurzaam je bent, maar zo lang er geen meetlat is waarlangs je je prestaties legt, zegt het weinig', vertelt Van Koppen.

'Onze MPS-A+ kwalificatie vertelt ons iets over hoe wij presteren op het gebied van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie in vergelijking met andere vergelijkbare bedrijven. En als je eenmaal een MPS-A+ hebt, het hoogst haalbare binnen MPS-ABC, wil je deze ook behouden. Dus het stimuleert ons ook om kritisch te blijven op onze bedrijfsvoering.'

Naast MPS-ABC is Stolk Flora ook MPS-GAP, MPS-ProductProof en MPS-SQ gecertificeerd. Van Koppen: 'MPS-ProductProof geeft ons de mogelijkheid om op productniveau te laten zien dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen op onze orchideeën zijn gebruikt en het draagt hiermee bij aan beeldvorming over de sector.'

Certificatie van onze teelt helpt om ons te onderscheiden én het houdt je scherp

Koen van Koppen, directielid bij Stolk Flora

Bijvriendelijk

Dat die transparantie belangrijk is voor het bedrijf blijkt ook uit het feit dat zij afgelopen jaar een duurzaamheidsverslag hebben uitgegeven over de jaren 2017 tot en met 2019. In het verslag zijn ook twee grafieken terug te vinden van MPS waaruit blijkt dat het bedrijf geen middelen gebruikt met de hoogste impact op het milieu. Stolk Flora gebruikt alleen biologische en bijvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen.


Koen van Koppen van Orchideeënkwekerij Stolk Flora in Bleijswijk
Koen van Koppen van Orchideeënkwekerij Stolk Flora in Bleijswijk © MPS

Met 'Your Natural Orchid' probeert de onderneming de duurzaamheidsinspanningen ook actief uit te dragen. 'Wij gebruiken geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en doen hierin ook geen concessies. Natuurlijk proberen we zo efficiënt mogelijk te telen, maar niet ten koste van alles. Dat is niet de makkelijkste keuze en het betekent dat we op teeltduur wat inleveren, omdat de planten langer nodig hebben om te groeien', vertelt Van Koppen.

'Tegelijkertijd merken we dat onze planten lang houdbaar zijn. Onze manier van telen proberen we ook te communiceren naar de afnemer. Omdat we ons hiermee willen onderscheiden, maar we delen het ook vanuit een soort idealisme.'

Zo veel mogelijk preventief

Dat de oom van Jan Stolk (eigenaar van Stolk Flora) allergisch was voor chemische gewasbeschermingsmiddelen zorgde er ook voor dat er al vroeg werd nagedacht over het gebruik ervan. De familie werd opgevoed met de gedachte deze niet te gebruiken. Van Koppen: 'De planten worden weerbaar gemaakt met natuurlijke extracten en etherische oliën. We handelen dus zo veel mogelijk preventief.'

Hier en daar hangen boven de teelt lampen met blauw licht. 'Als we veel vliegen in die lamp terugvinden, betekent het dat daar een verhoogde kans is op een plaag. Als er een plaag, ziekte of schimmel is, bestrijden we die met natuurlijke vijanden of biologische gewasbeschermingsmiddelen.'

Energie

Naast gewasbeschermingsmiddelen is energie een belangrijk onderwerp waarmee het bedrijf zich bezighoudt. 'In 2018 hebben we een warmtepomp aangeschaft. Dat heeft gezorgd dat we veel minder energie zijn gebruiken. In de jaren 2017 tot en met 2019 heeft dit gezorgd voor een besparing van meer dan 1 kuub gas, dat staat gelijk aan het verbruik van 850 huishoudens. Dit zijn vergelijkingen die we constant proberen te maken om duidelijk te maken hoe goed het gaat. Dat mag best wat vaker worden gezegd.'

• Lees meer over de diensten van MPS


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MPS

MPS

MPS maakt duurzaamheid toegankelijk, transparant en meetbaar voor de internationale sierteeltketen. We zijn een one-stop-shop met datagedreven tools en...

Lees verder »

Meer van MPS

Lees ook

Meer artikelen van MPS »

Artikelen over MPS