Stichting onderzoekt bestrijding ringpootworm in potorchidee en gerbera

De ringpootworm is een toenemend probleem in de teelt van gerbera en potorchidee. Stichting Control in Food & Flowers (SCFF) voert daarom in opdracht van gewascoöperaties Potorchidee en Gerbera onderzoek uit naar de bestrijding van de worm.

Stichting+onderzoekt+bestrijding+ringpootworm+in+potorchidee+en+gerbera
© Michiel Elands

Dat laat Glastuinbouw Nederland weten. Het onderzoek richt zich in 2022 vooral op de beoordeling van de effectiviteit van middelen en hoe deze het best kunnen worden toegepast om de oorworm in de pot te bereiken.

De middelen Conserve, Closer, Gazelle, Winner, BotaniGard WP en Raptol lijken allemaal geen effect te hebben op volwassen oorwormen. Daarentegen heeft Requiem Prime wel een snelle werking en ook Oroganic laat effectieve resultaten zien. Wel moet uit praktijkbevindingen nog blijken of oorwormen lang genoeg aan een effectieve dosering kunnen worden blootgesteld.


Langzaamwerkende middelen

SCFF keek ook naar de effectiviteit van langzaamwerkende middelen. Het kruidenextract Consecta werd al toegepast op de eieren en vervolgens blijvend herhaald tot de oorwormen volwassen werden. Hieruit bleek geen werking van Consecta en ook een ander kruidenextract bleek niet effectief. De toepassing van diatomeeënaarde om oorwormen uit te drogen of te irriteren was ook niet succesvol.

SCFF verwacht weinig van de effectiviteit van entomopathogene schimmels, al is nog onduidelijk wat de werking precies kan zijn. Wel is te zien dat de aaltjes Steinernema carpocapsae en Heterorhabditis bacteriophora oorwormen kunnen doden. Sommige nesten zijn minder gevoelig en daarom wordt in vervolgproeven bekeken of de effectiviteit kan worden verbeterd.


Bloemvraat voorkomen

Azatin kan bloemvraat voorkomen wanneer dit op de jonge bloemknop wordt gespoten. Maar bij een herhaling, waarbij eveneens andere middelen zijn meegenomen, bleek dat een zeer gevoelige cultivar niet kan worden beschermd tegen vraat.

De bescherming door Azatin lijkt dan ook sterk afhankelijk te zijn van de cultivar, waarvan onduidelijk is welke meerwaarde hiervan is te verwachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer