Bodemmanifest per kruiwagen naar minister Van der Wal

Boeren, burgers, artsen, NGO's, bodemdeskundigen, scholieren en studenten lopen woensdag 12 oktober met kruiwagens een mars door Den Haag om aandacht te vragen voor de bodem. In de kruiwagens voeren de deelnemers 'levende bodem' uit het hele land mee.

Bodemmanifest+per+kruiwagen+naar+minister+Van+der+Wal
© ZLTO

De boodschap van de organisatie is dat een levende bodem een substantiële bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof neemt tijdens de actie een bodemmanifest in ontvangst. De organisatie van de Kruiwagenmars ligt in handen van Symphony of Soils (SOS). Uit agrarische en andere hoek sloten de afgelopen weken andere organisaties, bedrijven, NGO's en mensen op persoonlijke titel aan.

De deelnemers zien voor complexe problemen, zoals stikstof, klimaatverandering en oplopende gezondheidskosten, oplossingen in een levende bodem. Die bodem kan koolstof en stikstof vasthouden, een bijdrage leveren aan gezonde voeding en milieuvervuiling tegengaan, is de visie van de organisatie.


Draagvlak vinden

Volgens deelnemer, ZLTO-bestuurder en Nieuwe Oogst-columnist Piet Hermus zijn de deelnemers het zeker niet op alle vlakken eens. Maar hij vindt het belangrijk om samen in gesprek te gaan om zoveel mogelijk draagvlak te vinden voor het oplossen van problemen in landbouw, milieu en klimaat. Hermus sloot vanuit die visie eerder al aan bij de klimaatmars naar Parijs en de wandeling naar Schotland toen daar de klimaattop gehouden werd.

Volgens SOS is technologie deel van de oplossingen voor de grote vraagstukken waar de wereld voor staat, maar is de levende bodem minstens zo belangrijk. 'Steeds meer boeren, burgers en beleidsmakers begrijpen het belang van een gezond bodemleven voor een betere waterhuishouding, gezonde gewassen en gezond voedsel.

Bodembiologie wordt nog maar weinig genoemd als het om innovatie en beleidsmaatregelen gaat. Het duurt ongeveer vijf tot zeven jaar om een verarmde bodem weer vitaal te krijgen. Het is dus zaak om in de vertaling van het stikstofrapport van Johan Remkes naar beleidsmaatregelen de bodembiologie een prominente plek te geven. Alleen met gezonde bodems en bodemleven kunnen we de gestelde doelen halen.'


Burgerinitiatief in bodem en voeding

Stichting Symphony of Soils is een burgerinitiatief van professionals in bodem en voeding. De stichting maakt zich hard voor levende bodems en toekomstperspectief voor boeren. SOS wil dit doen met een positieve en verbindende grondhouding. De Stichting was eerder al nauw betrokken bij de Give a Shit-actie om menselijke poep en plas in de kringloop terug te krijgen.

Alle landbouworganisaties schaarden zich hierachter en zaten letterlijk met elkaar op de wc-pot. Het leverde een motie op om werk te maken van het sluiten van de kringloop. Die werd in de Tweede Kamer afgelopen voorjaar vrijwel unaniem aangenomen .

De organisatie roept deelnemers en niet-meelopende sympathisanten op zich te melden op de site van de kruiwagenmars. Het aantal sympathiserende organisaties en bedrijven liep de vorige week al op tot meer dan vijftig. Theo Mulder van SOS zegt blij te zijn met de steun uit zeer diverse hoek, omdat discussies over stikstof en andere politieke hete hangijzers tot nu toe meestal resulteerden in polarisatie en verharding. Mulder ziet de mars als een uitgestoken hand van alle betrokkenen naar elkaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer