EU komt nog deze maand met Europese kunstmeststrategie

Europees Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski komt nog deze maand met voorstellen voor een Europese kunstmeststrategie.

EU+komt+nog+deze+maand+met+Europese+kunstmeststrategie
© Twan Wiermans

In een debat in het Franse Straatsburg gaf hij donderdag nog geen details vrij, maar hij zei dat zijn voorstel 'zowel de EU-interne als de internationale dimensie betreft en ook het aspect van voedselzekerheid en het milieu zal bestrijken'.

De Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD, Renew Europe) herinnerde Wojciechowski aan eerdere toezeggingen over het toelaten van nieuwe, niet-chemische landbouwmiddelen. 'Het is hoog tijd dat de Europese Commissie kijkt naar alternatieven voor kunstmest om de landbouw circulair te maken.'Hij wees erop dat kunstmest essentieel is voor de voedselproductie. Tegelijkertijd is het een van de grootste CO2-uitstoters. Voor 1 ton kunstmest is 1.000 kuub aardgas nodig. De sleutel zit volgens Huitema in de mestkringloop. 'Een belangrijk lek zijn de nutriënten in menselijke uitwerpselen. Maar ook de nutriënten in dierlijke mest of digestaat kunnen niet worden gebruikt als vervanger van kunstmest.'

Belangrijke rol

Ook de Vlaamse Europarlementariër Tom Vandenkendelaere (CD&V) verwees naar het eerdere pleidooi van negentien EU-politici die vroegen om het versoepelen van de EU-regels, zodat 'menure in nature' mogelijk wordt. Eurocommissaris Wojciechowski deed geen enkele toezegging, maar benoemde 'dat het gebruik van dierlijke mest een belangrijke rol krijgt'.


Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie tegemoet komt aan het eerdere Frans-Spaanse pleidooi voor een eigen Europese kunstmestindustrie, om daarmee niet langer afhankelijk te zijn van Russische import. Wel zei Wojciechowski 'dat de Europese industrie minder afhankelijk kan worden gemaakt van buitenaf, maar ook boeren minder afhankelijk kunnen worden van meststoffen'.


Stop op aardgas voor kunstmest

Door de Westerse sancties tegen de Russische oorlog in Oekraïne zijn veel kunstmestproducenten gedwongen om de productie van kunstmest op basis van aardgas stop te zetten. Dat zal binnenkort ook gevolgen hebben voor de uiteindelijke prijs van levensmiddelen. De Noorse kunstmestfabrikant Yara, met vestigingen in onder andere het Zeeuwse Sluiskil en Franse Le Havre, riep de Europese Unie donderdag op snel het heft in eigen hand te nemen.

Wojciechowski waarschuwde dat een veilige voedselvoorziening in Europa niet gebaseerd kan zijn op het importeren van noodzakelijke minerale meststoffen. Bovenal is de grote afhankelijkheid van minerale meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland een doorn in het oog van de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer