Gewascamera scant breed en stuurt realtime spuit of strooier aan

Importeur Vantage Agrometius introduceerde dinsdag op het akkerbouwbedrijf van Gilbert van Campen in het Flevolandse Kraggenburg de gewascamera van het Grieks-Amerikaanse bedrijf Augmenta. Het apparaat kan tot 40 meter breed het gewas scannen en optioneel realtime een spuitboom of kunstmeststrooier aansturen.

Gewascamera+scant+breed+en+stuurt+realtime+spuit+of+strooier+aan
© Job Hiddink

Oprichter en directeur Jim Evangelopoulos van Augmenta is naast akkerbouwer ook ontwikkelaar in Griekenland. Hij startte in 2017 de eerste pilots met Variable Rate Application (VRA)-taken, ofwel variabele toepassingen. Sensoren maakten in die tijd volgens hem cruciale fouten.

'Ze zagen te veel alleen de grond en het systeem dacht dat die plekken met een lage vegetatie-index een stikstoftekort betekenden, maar dat klopt niet.' De Griek ging daarom zelf aan de slag met de ontwikkeling van een betrouwbaar systeem om de conditie van het gewas te monitoren. Augmenta is ondertussen in 25 landen actief en heeft al meer dan vijfhonderd sensoren verkocht.


Multispectrale beelden

De Augmenta-gewascamera maakt multispectrale beelden en vertaalt de foto's in data. Het apparaat kan op 4 meter hoogte 40 meter breed kijken in een resolutie van ongeveer 1 bij 1 meter. 'Het systeem maakt in die 40 meter van elke 30 tot 50 centimeter breedte een data-opname. Van daaruit kan de gebruiker nauwkeurig variabel gewasbescherming of kunstmest toedienen', licht agronomist precisielandbouw Harold Zondag van Agrometius toe.

Met de gewascamera hoop ik een flinke efficiencyslag te maken

Gilbert van Campen, akkerbouwer in Kraggenburg

De beste plek voor de Augmenta gewascamera is op het dak van de cabine.
De beste plek voor de Augmenta gewascamera is op het dak van de cabine. © Job Hiddink

De meeste Nederlandse akkerbouwers werken met een veldspuit met een werkbreedte van 36 meter. Dat matcht goed met de 40 meter brede scan van de gewascamera. De werkwijze van het apparaat berust op drie stappen. Door eerst te scannen, worden met de biomassabeelden verschillen in het perceel zichtbaar op het scherm in de cabine.


Foto's

De camera detecteert achterblijvende zones of ziekteplekken met automatisch vastgelegde foto's. Daarna kan de teler de data analyseren en optioneel de veldspuit of kunstmeststrooier aansturen. Dat kan zowel direct tijdens het rijden (realtime) of indirect via taakkaarten. De data wordt automatisch geüpload naar het portal van platform taakkaart.nl.


Harold Zondag licht toe wat de teler ziet op het scherm in de cabine.
Harold Zondag licht toe wat de teler ziet op het scherm in de cabine. © Job Hiddink

Het apparaat heeft aan beide kanten drie camera's die in totaal zijn voorzien van vijf bandbreedtes. Verder heeft de camera extra sensoren voor data-optimalisatie, om zo correcties te maken voor een stabiel beeld. Het systeem beschikt over 4G, wifi, een eigen gps-plaatsbepaling en is via een isobox door isobus te bedienen.


Meerwaarde

Van Campen ziet zeker een meerwaarde in de gewascamera. 'Die zorgt ervoor dat het juiste middel of meststof op de juiste plek terechtkomt. Dat wordt steeds belangrijker door het wegvallen van middelen en de dure meststoffen. Ook wil ik door de hoge kostprijs zo efficiënt mogelijk werken. Met dit apparaat hoop ik een flinke efficiencyslag te maken.'

De akkerbouwer, die onder meer 50 hectare pootgoed teelt, zit nog in de beginfase. 'Ik ben nu vooral ervaring aan het opdoen door te scannen en daarna op de computer te kijken hoe ik het kan toepassen.' Hij denkt de camera in ieder geval te gaan gebruiken bij het doodspuiten van de aardappelen. 'Meer spuiten op plekken waar de meeste biomassa is, minder waar weinig biomassa is.' Hij wil daarnaast met bladmeststoffen preciezer bijsturen in het pootgoed. Dat deed hij afgelopen seizoen al in de suikerbieten.


Tijdens de introductiedag gaf akkerbouwer Gilbert van Campen een demo met de gewascamera bij een bespuiting in wintertarwe.
Tijdens de introductiedag gaf akkerbouwer Gilbert van Campen een demo met de gewascamera bij een bespuiting in wintertarwe. © Job Hiddink

Dee meeste telers hebben nog een veldspuit zonder afsluiting per sectie of dop, weet Zondag. 'Het voordeel is dat je met de gewascamera al wel over de hele spuitbreedte variabel kunt werken. Voor kunstmest strooien geldt hetzelfde, maar daarbij is het voordeel dat je nog een keer tussendoor kunt rijden.'


Grote stap

Agrometius-manager Benelux Rob Baken voegt toe: 'De stap van het complete veld naar de volledige boombreedte is veel groter dan de overgang van de boombreedte naar per sectie of dop. Daar pak je veel meer winst.' Volgens hem is het systeem eenvoudig in gebruik en kan het gemakkelijk schakelen tussen verschillende gewassen. De Augmenta-gewascamera kost inclusief installatie en alle toebehoren circa 20.000 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer