EU-Landbouwraad: energie en kunstmest steeds meer topic

De Tsjechische tijdelijk voorzitter van de Europese Landbouwraad vindt dat voedselzekerheid het komend half jaar EU-prioriteit moet blijven. Maar meerdere LNV-ministers drongen op een tweedaags informeel beraad in Praag aan op uitbreiding van de EU-agriplannen.

EU%2DLandbouwraad%3A+energie+en+kunstmest+steeds+meer+topic
© Flickr

Uit een opsomming op de slotpersconferentie is duidelijk geworden dat verscheidene EU-landen hun agriwensenlijstje aan het actualiseren zijn. Daarbij staat bij de meeste ministers voedselzekerheid nog wel op de eerste plaats, maar worden in één adem nu ook steeds vaker energie, stookkosten, kunstmest en boereninkomens genoemd.

Zo vinden de Spaanse en Franse landbouwministers Luis Planas en Marc Fesneau dat de EU autonoom moet worden op het gebied van kunstmestproductie. De Tsjechische minister Zdenek Nekula erkende na afloop dat het tweedaagse overleg vooral over energie en kunstmest ging. Hij zei dat dat onderwerp op de officiële Landbouwraad, over ruim een week in Brussel, topic zal zijn.


Kunstmest absolute noodzaak

Planas zei onlangs dat gegarandeerd beschikbare kunstmest voor de landbouw absolute noodzaak is. Daarmee keert hij zich niet alleen tegen dreigende gevolgen van de Russische gasboycot, maar ook tegen voorstellen van de Europese Commissie voor minder chemie en meer biologisch.

Omdat de gasprijzen de laatste tijd zo enorm zijn gestegen, hebben verscheidene chemieconcerns hun productie nagenoeg stilgelegd. Door nieuwe Russische dreigementen raakt normalisering van de Europese gasinkopen – en daarmee ook de kunstmestmarkt – verder buiten beeld.


Steun voor glastuinbouw

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wees erop dat de EU momenteel het afromen van de megawinsten van energiebedrijven bespreekt, waardoor het voor de EU-lidstaten mogelijk wordt geld vrij te maken voor staatssteun voor de (collectieve) inkoop van kunstmest. Eerder deze week zei klimaatcommissaris Frans Timmermans dat Nederland daarmee ook de glastuinbouw tegemoet kan komen.

Planas herhaalde zijn eerdere pleidooi dat de EU het gebruik van chemicaliën in de landbouw pas kan verminderen als er alternatieven voor beschikbaar zijn. Het door Nederlandse gelanceerde voorstel voor de verwerking van natuurlijke mest tot droog, strooibaar mestpoeder bleef onvermeld. Over alternatieven kon Wojciechowski nog geen duidelijkheid geven. Op een persconferentie herhaalde hij zijn eerdere toezegging 'dat daaraan wordt gewerkt'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer