Poetin beticht EU-landen van kunstmestblokkade

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt de EU-landen van het blokkeren van verscheping van 300 miljoen kilo Russische kunstmest als gift voor Afrikaanse landen.

Poetin+beticht+EU%2Dlanden+van+kunstmestblokkade
© Yara

Poetin wijst erop dat Moskou zich wel houdt aan de afspraken over de Oekraïense graanexport, maar zegt dat de sancties van de Westerse landen de Russische export blijven belemmeren.

'Het toppunt van cynisme is dat zelfs ons aanbod om 300.000 ton Russische meststoffen, die als gevolg van sancties in Europese havens zijn geblokkeerd, gratis naar de landen die het nodig hebben over te brengen, onbeantwoord blijft', klaagde Poetin deze week tijdens een toespraak in Moskou. 'Het is duidelijk: ze willen onze bedrijven geen geld laten verdienen.'


Sancties

Rusland kan zijn graanproductie en meststoffen niet verkopen vanwege Westerse sancties die met name de financiële en logistieke sector treffen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) was Rusland in 2021 de grootste exporteur van stikstofmeststoffen en de op een na grootste leverancier van kalium- en fosformeststoffen.


Poetin hekelt de in zijn ogen onwettige sancties die door bepaalde Westerse landen zijn genomen 'om hun positie te versterken', die volgens hem 'negatieve gevolgen hebben voor zichzelf', maar ook 'voor totaal onschuldige staten, in de eerste plaats de ontwikkelingslanden en de armste landen'.

Moskou komt in toenemende mate op tegen twee overeenkomsten die in juli in Istanboel zijn gesloten en die de export van tarwe en mais uit Oekraïne via de Zwarte Zeehavens toestaan, maar ook, in theorie, export uit Moskou die getroffen wordt door Westerse sancties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer