Pop Vriend Seeds zet in op hittetolerante bonen

Zaadfirma Pop Vriend Seeds in het Noord-Hollandse Andijk gaat zich meer focussen op hittetolerantie in de bonenteelt. Dat heeft vooral te maken met de stijgende temperaturen door de klimaatverandering. 'Bonen moeten beter bestand zijn tegen hittestress', stelt productmanager Piet Geraets.

Pop+Vriend+Seeds+zet+in+op+hittetolerante+bonen
© Job Hiddink

'Hitte zal op termijn in de meeste landen vaker voorkomen dan kou. Bonen houden wel van warm weer, maar kunnen absoluut niet tegen hitte. Ook hebben ze problemen met hoge nachttemperaturen.' Geraets was namens Pop Vriend vorige week aanwezig op de open dag van het veredelingsbedrijf in Andijk.

Toch waarschuwt bonenveredelaar Gerthon van de Bunt dat de groente ook goed tegen kou moet kunnen. 'In het vroege voorjaar, als de bodem nog koud is, moeten de bonen snel kunnen groeien. Ook is een vlotte ontwikkeling belangrijk omdat het gewas dan minder last heeft van de bonenvlieg.' Voor deze plaag is volgens hem geen chemische oplossing.

'Verder richten we ons op bonen die zo min mogelijk input nodig hebben van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen', vervolgt Van de Bunt. 'Rassen die van nature een betere weerstand hebben tegen ziekten en plagen. Dit doen we door een zo breed mogelijk pakket aan resistenties in te bouwen. Daarbij proberen we rassen tolerant te maken tegen abiotische factoren, zoals hitte. Daarnaast zetten we in op smaak en bewaarbaarheid. Bonen moeten vlezig blijven en niet bruin verkleuren.'


Cultuurverschillen

De bonenveredelaar geeft aan dat door cultuurverschillen de ideale boon er voor ieder land anders uitziet. 'Nederlanders willen vaak lichte bonen, omdat dat blijkbaar aantrekkelijker is. Amerika heeft het liefst alles zo groot en dik mogelijk, dat zie je ook in de bonen terug.'


Bonenveredelaar Gerthon van de Bunt zegt dat in Roemenië 70 tot 80 procent van de bonen geel is.
Bonenveredelaar Gerthon van de Bunt zegt dat in Roemenië 70 tot 80 procent van de bonen geel is. © Job Hiddink

'Oost-Europese landen geven de voorkeur aan gele bonen. In Roemenië is zelfs 70 tot 80 procent van de bonen geel. Ze vallen puur op de kleur. In een land als Frankrijk is de oppervlakte gele bonen lager. Ook worden daar fijnere bonen geteeld dan in Oost-Europa.' Volgens Van de Bunt zijn gele bonen malser dan de groene variant. Pop Vriend biedt voor beide kleuren variëteiten aan.

Geraets en Van de Bunt zien allebei de gemakstrend bij de consument in de bonenmarkt. 'Bonen in zakjes zijn in opkomst, we proberen daar geschikte rassen voor te ontwikkelen', zegt Geraets. De daarvoor bestemde breekbonen mogen gerust 14 tot 15 centimeter lang zijn, omdat ze toch worden versneden. 'Hele bonen zijn meestal 11 tot 12 centimeter, omdat ze anders niet in het potje passen', aldus Van de Bunt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer