Veel zorgen over hoge druk bonenvlieg

Verspreid over Nederland wordt nu al melding gemaakt van een hoge druk van bonenvliegen. De eerste bonenpercelen zijn vanwege plantwegval alweer overgezaaid.

Veel+zorgen+over+hoge+druk+bonenvlieg
© Syngenta

'Vanuit de bioteelt van stamslabonen weten we dat jaarlijks vooral vanwege de bonenvlieg en in mindere mate ook vanwege bodemschimmels 30 tot 50 procent moet worden overgezaaid. Zonder goede middelen om toe te passen bij het zaaien, is dat dit jaar ook te verwachten in de gangbare teelt', zegt agromanager Marco Bom van conservenfabrikant Ardo.

Verwerkers en telers van stamslabonen luiden de noodklok, meldt ook Peter van 't Westeinde. Hij is beleidsmedewerker bij LTO en voor vollegrondsgroenten ook coördinator effectief middelen- en maatregelenpakket (Cemp). 'Sinds dit jaar is een zaadbehandeling in bonen niet meer mogelijk en helaas is het nog niet gelukt om voor het middel Force een vrijstelling te krijgen. Wij zijn daar druk mee bezig.'


Wachten op goedkeuring

Meegestrooid als granulaat biedt Force volgens Van 't Westeinde een goede bescherming tegen bonenvlieg. Hij meldt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de bonenvlieg inmiddels heeft geaccepteerd als knelpunt. 'Het wachten is nu nog op de goedkeuring van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.'

In sommige gevallen veroorzaakt bonenvlieg tot 70 of 80 procent plantuitval in de stamslabonen. Met name de larven vreten gangen in de kiemende zaden en zorgen ervoor dat kiemplantjes wegrotten. Het over te zaaien areaal stamslabonen kan in Nederland volgens Bom zomaar oplopen tot 1.000 hectare.


Uitwijken naar omliggende landen

'Een hectare overzaaien kost aan zaaizaad al 400 euro en dan is het zaaiwerk nog niet meegerekend. Het bezorgt ons bovendien grote problemen in de logistiek. Het is bijna niet mogelijk om fabrieken constant te beleveren. Als dit aanhoudt, dan is het risico voor bonenteelt in Nederland voor ons te groot', waarschuwt Bom. 'We zullen dan moeten uitwijken naar omliggende landen waar de bonenvlieg nog wel goed te bestrijden is.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer