Met emmer in de hand sperziebonen oogsten

Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te vullen. En dat loopt storm.

Op het drijfnatte perceel van De Olde staan her en der mensen de bonen te oogsten. 'Ik denk dat hier een week geleden nog zo'n 8,5 ton sperziebonen stond. Er zijn al flink wat emmers van het land gehaald. Wij hadden nooit gedacht dat onze oproep via Facebook zou zorgen voor zo'n enorme toestroom van mensen.'

Door de herfstvakantie is de zelfplukweek bij de biologische boerderij uitgegroeid tot een attractie voor jong en oud. En De Olde krijgt veel vragen over de teelt van sperziebonen. 'Mensen zijn gewend dat in de supermarkt alle boontjes dezelfde maat en vorm hebben. En hoe het dan kan dat ze op het land ook kromme boontjes moeten plukken?'

Boon als veevoer

Het zelf oogsten van de sperziebonen kan nog tot en met zaterdag 26 oktober. De Olde bekijkt dan wat hij gaat doen met wat er nog op het land staat. 'Ik moet eerst even kijken wat het weer doet de komende dagen. En wat door mijn hoofd spookt, is dat er wellicht een veehouder is die belang heeft bij de rest van de bonen. Want er zit natuurlijk best veel eiwit in. Maar daarvoor ga ik geen oproepje meer plaatsen!'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer