EU-landen accepteren 'greep uit agrarisch plattelandsfonds'

De EU-landen zijn het ermee eens dat een deel van de honderden miljarden voor de Europese energietransitie moet komen uit het plattelandsfonds van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

EU%2Dlanden+accepteren+%27greep+uit+agrarisch+plattelandsfonds%27
© Peter Smit

Met het Repower-project van zo'n 200 miljard euro wil de Europese Unie binnen enkele jaren niet meer afhankelijk zijn van Russische energie. Die transitie beoogt een forse energiebesparing, de bouw van veel meer zonne- en windparken, inkoop bij andere gas- en olielanden en een hernieuwde opstart van de productie van biogas. Bij dat laatste wordt vooral gedacht aan nieuwe landbouwactiviteiten.

De Europese Commissie en de ministers van Financiën doen daarvoor onder meer een beroep op 12,5 procent van de tweede pijler van het GLB-fonds, tot grote onvrede van de landbouwcommissie van het Europees Parlement.


Weerstand

Die commissie kwam maandagavond in Straatsburg in een ingelaste vergadering bijeen en sprak zich unaniem uit tegen de voorgestelde Repower-financiering. Zij spreken van 'een greep uit de agrarische plattelandskas' door de Europese Klimaat- en Energiecommissarissen.

Desondanks bereikten de ministers van Financiën dinsdag in Luxemburg een akkoord over de gehele Repower-financiering. Daarbij bleek dat de meeste EU-landen vooral problemen hadden met het bedrag van 20 miljard euro dat de Europese Commissie uit de versnelde verkoop van ETS-emissierechten wil halen.

Maar het idee om gebruik te gaan maken van het Europese Innovatiefonds wordt verworpen door het Europees Parlement. Het parlement ziet liever dat de 20 miljard euro uit de reguliere voorraad emissierechten wordt gehaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer