Univé-manager: 'Hoop risico's rond energietransitie nog niet in beeld'

De energietransitie biedt kansen voor boeren. Tegelijkertijd zijn niet alle risico's voldoende in beeld. 'Daar moeten we een antwoord op vinden', zegt Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf van Univé.

Univ%C3%A9%2Dmanager%3A+%27Hoop+risico%27s+rond+energietransitie+nog+niet+in+beeld%27
© Noordernieuws

De verzekeraar maakte onlangs bekend dat klanten met een Opruimingskosten- of Milieuschadeverzekering voortaan ook zijn verzekerd voor schade die ontstaat door brand of storm bij derde partijen. Directe aanleiding hiervoor was de brand die vorig jaar ontstond bij een houtopslag in het Friese Noardburgum.


Hier belandden glasdeeltjes van zonnepanelen in weilanden in de omgeving. De eigenaar was onvoldoende verzekerd voor het opruimen hiervan, waardoor gedupeerde boeren daarvoor tienduizenden euro's zelf hebben moeten betalen.


Nieuw risico

'Dit laat zien hoe zonnepanelen een relatief nieuw risico meebrengen', zegt Dokter. Zijn werkgever heeft sindsdien samen met het Verbond van Verzekeraars gezocht naar een oplossing om inkomende vervuiling te kunnen vergoeden.

Dat heeft geleid tot een aanpassing van de Opruimingskosten- en Milieuschadeverzekering, die volgens Dokter vrijwel iedereen in de agrarische sector al heeft. 'Dat kost agrariërs jaarlijks tussen de 15 en 25 euro extra, maar kan tienduizenden euro's aan kosten schelen.'


Steeds meer zonnepanelen

Gevallen zoals in Noardburgum zijn nieuw, maar Dokter verwacht dat ze vaker gaan gebeuren. 'Er komen steeds meer panelen op daken. Dan zullen bij vrijwel elke brand zonnepanelen betrokken zijn.' De energietransitie biedt volgens de Univé-manager een hoop kansen, maar niet alle risico's zijn al voldoende in beeld. 'Daar moeten we een antwoord op vinden, zodat ze de transitie niet in de weg staan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer