LNV stelt eisen aan kunstmatige stalventilatie

Het ministerie van LNV wil eisen stellen aan het gebruik van kunstmatige ventilatiesystemen in de veehouderij. Deze worden opgenomen in de Regeling houders van dieren en moet voor komende zomer in werking treden.

LNV+stelt+eisen+aan+kunstmatige+stalventilatie
© Broer de Boer

Eerder werd al bepaald dat kunstmatige ventilatiesystemen moeten zijn voorzien van een passend nood- en alarmsysteem die regelmatig worden getest. Het was nog onduidelijk aan welke eisen deze veiligheidssystemen moeten voldoen.

Het ministerie van LNV heeft deze eisen nu in een wijzigingsbesluit vastgelegd, dat als ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ze bevatten preventieve maatregelen om incidenten te voorkomen waarbij grote aantallen dieren overlijden.


Dagelijkse test

Zo moet de dagelijkse test van het nood- en alarmsysteem bestaan uit een actieve handeling van de veehouders, zodat ze zelf zien of een systeem functioneert. Mochten hierbij defecten worden gevonden, dan moeten die onmiddellijk worden gerepareerd. Lukt dit niet, dan moeten maatregelen worden getroffen om de gezondheid en het welzijn van het dier veilig te stellen.

Verder moeten de veehouders een alarmplan maken. Hierin worden onder meer de contactgegevens van de personen en/of instanties vermeld waarmee na een alarmering contact kan worden opgenomen.


Noodstroomaggregaat

Bovendien zullen ondernemers die nog geen noodstroomaggregaat hebben, er een moeten aanschaffen. Overigens hebben de meeste ondernemers er al een, omdat een passend noodsysteem al verplicht was en verschillende kwaliteitssystemen en keurmerken al een noodstroomaggregaat vereisen.

Deze eisen moeten niet alleen helderheid geven aan veehouders, ze geven de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit handvatten om de ondernemers te controleren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer