Overdrukventilatie leidt tot drogere stal

Een overdrukventilatiesysteem in de schapenstal van Stad en Natuur in Almere moet zorgen voor een beter klimaat, zonder verdere verbouwingen.

Overdrukventilatie+leidt+tot+drogere+stal
© Studio Kastermans

Volgens Anita Seele van Stad en Natuur was de stal wat dompig. 'Dat is sowieso niet oké, maar voor de schapen betekende dit vooral dat de ondergrond niet goed was. Dat had effect op de klauwgezondheid.

Een stalklimaatexpert constateerde vochtproblemen. De ventilatiecapaciteit was onvoldoende. De expert vertelde dat een overdruksysteem soelaas kon bieden.'

Regelbare ventilator

Dat was reden om enkele weken terug dit buisfolie overdrukventilatiesysteem van JW Espo te plaatsen. Hierbij wordt met behulp van een regelbare ventilator lucht van buiten naar binnen geblazen, door gaten in de folie de stal in. Via ventilatieroosters aan de zijkant verdwijnt de lucht.

De schapen kwamen deze week voor het eerst binnen. Over haar ervaring durft Seele dus nog niet te spreken. Haar gevoel is vooralsnog goed. 'Je zag in de afgelopen weken geen condensvorming. Ook is het niet zo dat er nu een flinke wind door de stal waait.'

Overigens duurt het nog tot het voorjaar voordat duidelijk is wat het effect is van de nieuwe ventilatie. Seele: 'Onze schaapskudde kende de vorige winter nog zestig dieren. Nu zijn we met een nieuwe kudde van dertig schapen gestart. Flevolanders, Shetlanders en Drentse heideschapen. Volgend jaar is de kudde weer op volle sterkte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer