Spervuur+Kamervragen+Ouwehand+na+falende+ventilatie
Nieuws
© Dirk Hol

Spervuur Kamervragen Ouwehand na falende ventilatie

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) heeft maar liefst 110 Kamervragen gesteld over falende ventilatiesystemen en luchtwassers. Door die storingen stikten vorige week dieren.

Ouwehand ging bij de vragen in op het falend ventilatiesysteem in Middelharnis, waarbij varkens stierven. Datzelfde was het geval in Maarheeze. Ook de voor een aantal kippen fatale problemen op pluimveebedrijven in Neer en Swifterbant stelde ze uitgebreid aan de orde. Verder wilde ze meer weten over de situatie rond pluimvee in Otterlo en Kootwijkerbroek, waar de brandweer tijdig ingreep.


Het Kamerlid ging met haar vragen gedetailleerd in op de calamiteiten. Zo wilde ze het tijdstip waarop de ventilatie uitviel weten en het moment waarop de dieren stikten. Ook voeg ze zich af of de ventilatie daadwerkelijk uitviel of dat deze niet is berekend op een temperatuur van rond de 40 graden Celsius.

Stroomstoring

Verder was ze onder meer benieuwd naar de stalsystemen, waarin zich deze calamiteiten voordeden en of deze stallen zijn voorzien van een noodsysteem, zoals een aggregaat om een stroomstoring op te vangen. Aan het eind van haar vragenlijst riep ze ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Carola Schouten (LNV) op met plannen te komen om hittestress bij dieren in de toekomst te voorkomen.


Ook verwacht Ouwehand plannen om te voorkomen dat dieren omkomen door verstikking als gevolg van falende systemen. Het is aan de Grapperhaus en Schouten om alle vragen te beantwoorden.

Weer

 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer