'Boeren- en politieke werkelijkheid lopen ver uiteen'

Kabinet en boeren leven in een compleet andere werkelijkheid. Dat beeld ontstaat uit de uitkomsten van het Nieuwe Oogst-onderzoek waar 1.400 boeren aan meededen. Want terwijl de politiek hard werkt aan een oplossing voor het stikstofprobleem, meent het merendeel van de boeren dat er geen probleem is met stikstof. Evenmin met de waterkwaliteit.

%27Boeren%2D+en+politieke+werkelijkheid+lopen+ver+uiteen%27
© Dirk Hol

In de reacties van de respondenten valt op dat zij stikstof vooral een gecreëerd, juridisch en papieren probleem vinden. De boeren vragen zich af welk probleem het kabinet eigenlijk aan het oplossen is? Het maakt dat het lastig is om draagvlak te vinden in de sector voor het uit te voeren beleid. De politiek en de boeren zien een heel andere werkelijkheid.

Dat 66 procent van de boeren vindt dat Nederland geen stikstofprobleem heeft, wil niet zeggen dat boeren niet willen verduurzamen. Sterker nog, driekwart vindt wel degelijk dat de landbouw verder moet verduurzamen. Tegelijk wijzen veel van de deelnemers erop dat de sector al het nodige heeft gedaan. En dat is ook zo. Toch meent een forse meerderheid dat je niet op je lauweren moet rusten als ondernemer.

Een deel van de boeren verwacht dat die verduurzaming uit de markt betaald kan worden, een deel via subsidies. Uit de reacties valt op te maken dat boeren sceptisch zijn over de houding van marktpartijen en ze voelen zich te weinig gesteund. En begrijpelijk. Zeker nu deze week bekend werd dat grote agrobedrijven niet willen deelnemen aan het Remkes-overleg.

Het zou hen sieren als zij de boeren niet de kolen uit het vuur laten halen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het zou deze bedrijven sieren als zij de boeren niet de kolen uit het vuur laten halen. Want alleen als keten is de transitie naar een duurzamere landbouw te maken, met het bijbehorende verdienmodel voor de boer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer