'Het draait om vertrouwen en verdeling van ruimte'

Vrijdag vond het eerste verkennende gesprek plaats tussen het kabinet en vertegenwoordigers van de agrarische sector. Het ging over het voorgenomen kabinetsbeleid om het stikstofprobleem op te lossen.

%27Het+draait+om+vertrouwen+en+verdeling+van+ruimte%27
© Dirk Hol

Tien boerenorganisaties schuiven aan. Veelal organisaties uit de biologische en agro-ecologische hoek. LTO daarentegen vertegenwoordigt, naast de eigen brede organisatie, nog eens zes organisaties, waaronder de actiegroepen en vakbonden.

Het verkennende gesprek wordt na de veelbesproken benoeming geleid door vaderlands meest bekende crisismanager Johan Remkes. Een crisismanager ontleent zijn identiteit aan de effectieve manier waarop hij of zij een crisis te lijf gaat. Toch zijn de verwachtingen voor het gesprek vrijdag allerminst hooggespannen.

Want waar het gesprek vrijdagochtend eigenlijk over gaat, is het gebrek aan onderling vertrouwen en hoe de schaarse ruimte in stadstaat Nederland verdeeld moet worden. Het kabinet vertrouwt de oplossingen van de boeren niet en boeren hebben evenmin vertrouwen in de overheid.

Niet het stikstofprobleem staat centraal, maar het gebrek aan vertrouwen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Wellicht gaat het zelfs nog een stap verder, een spade dieper. Een gevoel van onveiligheid is na jarenlang wederzijds wantrouwen ontstaan, omdat boeren hebben ervaren dat de overheid ook domweg onbetrouwbaar kan zijn. Niet voor niets hangt het land vol omgekeerde vlaggen. Tegelijk hebben boeren ook niet altijd hun beloften aan de overheid waar weten te maken.

Niet de oplossingen voor het stikstofprobleem staan dit eerste overleg centraal, maar hoe het onderlinge vertrouwen en het gevoel van veiligheid hersteld kunnen worden. Pas dan kan gesproken worden over de toekomst van de landbouw en de verdeling van de ruimte in het buitengebied.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer