Zwitsers referendum over ban gewasbeschermingsmiddelen

Zwitserland kan als eerste land in Europa kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen in de ban doen. Het land houdt op 13 juni een referendum over een verbod op synthetische pesticides. Die zijn afkomstig van producenten als het Zwitserse Syngenta en de Duitse chemiebedrijven Bayer en BASF.

Zwitsers+referendum+over+ban+gewasbeschermingsmiddelen
© Han Reindsen

Momenteel is alleen in Bhutan het gebruik van kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen volledig verboden. Volgens tegenstanders zorgen dergelijke producten voor ernstige gezondheidsproblemen en schade aan de biodiversiteit. Producenten van die middelen zeggen juist dat ze grondig zijn getest en gereguleerd en dat ze veilig zijn voor gebruik. De landbouwopbrengsten zouden zonder dergelijke middelen fors dalen.

Er wordt die dag ook een referendum gehouden over een initiatief om de kwaliteit van drinkwater in Zwitserland te verbeteren. Daarbij gaat het om het stopzetten van directe subsidies aan boeren die gebruikmaken van kunstmatige gewasbescherming en antibiotica voor vee. Als beide voorstellen worden goedgekeurd, hebben Zwitserse boeren tien jaar de tijd om te stoppen met dergelijke middelen.

Zwitserland lijkt flink verdeeld te zijn over de initiatieven. Volgens een recente peiling is 49 procent van de Zwitserse kiezers voorstander van het verbod op kunstmatige pesticides en staat 48 procent achter het initiatief voor schoner drinkwater. De Zwitserse landbouworganisatie zegt dat veel boeren zich in hun bestaan bedreigd voelen door de strengere regelgeving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer