Coating bespaart verpakking en verlengt houdbaarheid

Onderzoeksbedrijf Empa in het Zwitserse Sankt Gallen heeft met supermarktketen Lidl een coating voor groenten en fruit op basis van cellulose ontwikkeld.

Coating+bespaart+verpakking+en+verlengt+houdbaarheid
© Han Reindsen

De beschermende laag wordt geproduceerd uit geperste groenten- en fruitschillen. Volgens Empa kan op die manier worden bespaard op verpakkingsmaterialen en kan verspilling hiervan worden beperkt. Ook blijkt uit proeven dat de houdbaarheid van bananen met ruim een week kan worden verlengd.

Het cellulosemateriaal wordt verwerkt tot gefibrilleerde cellulose. Hierbij gaat het om resten die eerder werden afgevoerd naar biogasinstallaties. De coating kan op het fruit worden gespoten of als een dip op het product worden aangebracht. Het product kan gemakkelijk worden afgewassen, maar kan ook met de beschermende laag veilig worden gegeten.


De onderzoekers hebben ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de coating. Empa en Lidl willen de celluloselaag de komende twee jaar in samenwerking met een groente- en fruitleverancier uitgebreider testen en verbeteren. Na deze proef is het de bedoeling dat alle 150 Lidl-winkels in Zwitserland de nieuwe technologie inzetten. Empa heeft als hoofddoel met dergelijke biocoatings veel op petroleum gebaseerde verpakkingen te vervangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer