Coating bespaart verpakking en verlengt houdbaarheid
Onderzoeksbedrijf Empa in het Zwitserse Sankt Gallen heeft met supermarktketen Lidl een coating voor groenten en fruit op basis van cellulose ontwikkeld.

De beschermende laag wordt geproduceerd uit geperste groenten- en fruitschillen. Volgens Empa kan op die manier worden bespaard op verpakkingsmaterialen en kan verspilling hiervan worden beperkt. Ook blijkt uit proeven dat de houdbaarheid van bananen met ruim een week kan worden verlengd.
Het cellulosemateriaal wordt verwerkt tot gefibrilleerde cellulose. Hierbij gaat het om resten die eerder werden afgevoerd naar biogasinstallaties. De coating kan op het fruit worden gespoten of als een dip op het product worden aangebracht. Het product kan gemakkelijk worden afgewassen, maar kan ook met de beschermende laag veilig worden gegeten.
De onderzoekers hebben ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de coating. Empa en Lidl willen de celluloselaag de komende twee jaar in samenwerking met een groente- en fruitleverancier uitgebreider testen en verbeteren. Na deze proef is het de bedoeling dat alle 150 Lidl-winkels in Zwitserland de nieuwe technologie inzetten. Empa heeft als hoofddoel met dergelijke biocoatings veel op petroleum gebaseerde verpakkingen te vervangen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7614 Dyna-4 ES
2014, € 49.850
-
Valtra N143 Hi-Tech 3
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 720 Vario S4 Profiplus
2017, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
Vacatures
Lid Raad van Toezicht
HAS Hogeschool - 's-Hertogenbosch
wetenschappelijk beoordelaar (Residuen)
CTGB - Ede
Vertegenwoordiger Pootgoed
Schaap Holland B.V. - NL
Bestuursvoorzitter
FPG - Ede
Beleidsmedewerker
CTGB - Ede
Weer
-
Maandag15° / 6°20 %
-
Dinsdag18° / 6°40 %
-
Woensdag21° / 6°20 %