Droge zomer laat succes van irrigatie zien

In het Twentse Geesteren loopt een pilot waarbij de irrigatie van maisland ervoor moet zorgen dat jonge weidevogels voldoende voedsel kunnen vinden. De extra watertoevoer heeft er tijdens de droge zomer voor gezorgd dat het perceel er groen bij staat en met volle volgroeide kolven.

In het voorjaar hebben vrijwilligers van de stichting Vogelwerkgroep Geesteren het slangensysteem op het perceel aangebracht. Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep legt de werking uit. 'De boer heeft naast het land een put geslagen van 30 meter diep. Daar komt het irrigatiewater uit. We druppelen met een druk van 0,8 bar, dat is vrij weinig. En dus ook energiezuinig. Je ziet hier naast het proefveld dat de planten kleiner en bruiner zijn. De kolven zijn niet volgroeid. Aan de andere kant van het looppad zie je meteen het verschil met de mais die wel extra water heeft gekregen. Dat levert een mooie oogst op en een tevreden boer.'

Tom Pikkemaat is als deskundige vanuit Waterschap Vechtstromen betrokken bij het pilotproject in Geesteren. 'We zien allemaal dat het klimaat verandert en dat onze zomers droger worden. Water wordt dan echt schaars. Bij het gebruik van sproeikanonnen kan zelfs 70 procent verdampen, als ze overdag worden gebruikt. Dus dan is dit irrigatiesysteem een duurzamere manier van water geven. Je brengt het water echt op de plek waar je het wilt hebben. Daarbij komt dat wij liever zien dat een boer grondwater gebruikt in plaats van oppervlaktewater.'


Roest in het water

Het gebruik van grondwater kan voor een boer voordelig uitpakken. Het slaan van een put is een eenmalige uitgave die, gezien het verschil in opbrengst tussen de twee percelen op deze locatie, is terug te verdienen. Maar Pikkemaat wil dit nog wel nuanceren: 'Op deze locatie zit veel roest in het water. Dat maakt nu nog niets uit omdat de slangen jaarlijks uit de grond worden gehaald. Maar we zijn bezig met het opzetten van een pilot waarbij leidingen langer in mais- en graspercelen blijven zitten en dan wordt het wel een probleem. Een oplossing is bijvoorbeeld om veel dieper te boren naar grondwater of het ijzer uit het water te halen. Daar ligt voor ons als waterschap de uitdaging.'

Schröder kijkt tevreden terug op het afgelopen groei- en broedseizoen in het Overijsselse Geesteren. 'Vorig jaar heeft de aanleg van het irrigatiesysteem alleen maar werk en geld gekost. Omdat het een nat jaar was, zag je geen verschil. Maar dit jaar was het goed droog en nu zie je overduidelijk de invloed van het extra water. En dan niet alleen wat betreft de mais. Door de irrigatie bleef het bodemleven hoog in de grond zitten waardoor jonge grutto's en kieviten voldoende voedsel konden vinden om te groeien en vliegvlug te worden. En we hebben er dit jaar nog vier paartjes tureluurs bij gekregen. Dus naast de maisoogst is het ook op dit vlak een succesvol jaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer