Uien druppelen met brak water lijkt goed te gaan

Het resultaat van druppelirrigatie in uien met brak water met een electrical conductivity (EC)-waarde van 4 is nagenoeg hetzelfde als bij de watergift met zoetwater. Dat blijkt uit onderzoek op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Uien+druppelen+met+brak+water+lijkt+goed+te+gaan
© Job Hiddink

In opdracht van ketenproject Uireka legde uienkenniscentrum UIKC voor het derde jaar een proef aan met druppelirrigatie. Dit seizoen varieerde in de proef het aantal slangen op het bed van 1,5 meter, de druppelafstand op de slang en de hoeveelheid water. Ook experimenteerden de projectmedewerkers met water in een hogere zoutconcentratie om het effect op de groei van de uien te testen.

Op het proefveld in Colijnsplaat is vanaf 1 mei tot en met 15 augustus in totaal 132 millimeter regen gevallen. 'Het seizoen begon niet optimaal, omdat de structuur van de grond dit voorjaar niet goed was', aldus akkerbouwadviseur Hans Moggré van Delphy. 'Het groeiseizoen van 2022 is kurkdroog met soms een verdamping van wel 6 millimeter per dag', zei hij vorige week op de Uiendag.


Akkerbouwadviseur Hans Moggré van Delphy licht de acht objecten van de UIKC-druppelirrigatieproef toe.
Akkerbouwadviseur Hans Moggré van Delphy licht de acht objecten van de UIKC-druppelirrigatieproef toe. © Job Hiddink

De druppelirrigatieproef bestaat dit jaar uit acht objecten. De druppelafstand is bij alle velden 30 millimeter. Veld A is onbehandeld en de uien zien er door de droge omstandigheden niet goed uit. Bij object B is in totaal 30 millimeter gegeven. Daar is het meeste water in het begin van het groeiseizoen toegediend en ziet het gewas er iets beter uit dan bij object A.

'Ondanks de hogere zoutconcentratie staat het gewas er redelijk op'

Hans Moggré, akkerbouwadviseur bij Delphy

De uien in veld C zijn gedruppeld met 60 millimeter water. Daar staan duidelijk meer uien en is meer loof aanwezig. De watergiften zijn meer verspreid over het groeiseizoen, vaak in porties van 8,5 millimeter per keer. In object D is ook 60 millimeter toegediend in dezelfde frequentie, maar staan er in plaats van vier, acht rijen op één bed. De buitenste rijen tonen duidelijk minder, dus daarvoor reikt het druppelwater niet ver genoeg.

Object E (vier rijen) laat duidelijk grovere uien zien. Daar is dan ook 95 millimeter water gedruppeld, verspreid over het hele seizoen. Voor object F geldt hetzelfde resultaat, maar daar groeien acht uienrijen op één bed. Toch is het verschil tegenover vier rijen hier minder groot als het verschil tussen object C en D.


Veld met brak water

Dan object G, het veld met een gift van 60 millimeter bij een EC-waarde van 4. 'Ondanks de hogere zoutconcentratie staat het gewas er redelijk goed', vindt Moggré. Bij een andere druppelproef in Colijnsplaat, die van landbouwcoöperatie CZAV, is op één veld zelfs gedruppeld met water met een EC-waarde van 8.


'De uien zijn best wel mooi, zeker als je ze vergelijkt met het onbehandelde object', oordeelt technisch adviseur Pol van de Vijver. 'De vraag is alleen wat het gaat doen met de grond op de lange termijn. De kans bestaat dat je hiermee de bodem verzilt.'

'Terugkomend op de UIKC-druppelirrigatieproef: in het laatste object G zijn de uien beregend met een boom', geeft Moggré aan. 'Het resultaat van dit object is vergelijkbaar met object B, waar 30 millimeter is gedruppeld. De beregeningsboom is dit seizoen zeven keer door het gewas gegaan en heeft per keer 10 millimeter gesproeid. Met een totaal van 70 millimeter heb je voor hetzelfde resultaat als met druppelirrigatie dus meer dan twee keer zoveel water nodig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer