Koning vol lof over 'dappere' Herenboeren

Koning Willem-Alexander is onder de indruk van coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Dat bleek woensdag tijdens zijn bezoek. 'In zeer korte tijd is al heel veel bereikt. Burgerinitiatieven als deze zijn ontzettend belangrijk.'

Klokslag kwart voor twee arriveert koning Willem-Alexander bij de poort van het Wilhelminapark in Boxtel, de thuishaven van de gelijknamige Herenboeren. In drie rondetafelgesprekken laat de koning zich bijpraten over onder meer de betrokkenheid van de leden, de knelpunten en de stand van zaken van andere, in oprichting zijnde, Herenboerencoöperaties.

Zo vertelt Ron Geurts van Herenboeren Land van Weert dat ze drie jaar bezig zijn geweest met het vinden van grond om te gaan boeren. 'Door regelgeving, bezwaren van omwonenden en de hoge grondprijzen was het erg lastig om ergens voet aan de grond te krijgen.' Inmiddels hebben ze twaalf hectare grond gevonden en zijn ze begin 2020 in bedrijf.

Grondprijzen groot knelpunt

Geert van der Veer, voorzitter van Herenboeren Nederland, herkent dit probleem. 'De rol van grond en de stijgende grondprijzen vormen een groot knelpunt', legt hij het dilemma op tafel tijdens het laatste rondetafelgesprek. Koning Willem-Alexander zoekt direct naar mogelijke oplossingen. 'Kan de stichting wellicht grond aankopen voor dit soort initiatieven?', richt hij zich op Anneke Sipkens van stichting DOEN die de Herenboeren ondersteunt. 'We kijken zeker naar de mogelijkheden hiervoor', reageert Sipkens ietwat voorzichtig.

'De rol van grond en stijgende grondprijzen is een groot knelpunt'

Godelieve Spaas, lector Sustainable Strategy and Innovation bij Avans Hogeschool en lid van de Raad van toezicht Herenboeren, ziet meer heil in een grondfonds met certificaten. 'Maar dan moet je grond niet zien als belegging. Economie is ook renderend als je voor langere tijd een mooi bedrijf kunt draaien.'

Past niet in bestaand systeem

Een ander risico van de unieke opzet van de Herenboeren is dat het niet past in een bestaand systeem, zo betoogt Hans Huijbers, die ten tijde van zijn voorzitterschap van ZLTO regelmatig als klankbord fungeerde voor Van der Veer. 'Wanneer je veel succes hebt is de kans groot dat je gemangeld wordt in de gangbare afzet- en financiële systemen. Vroeg of laat delf je dan het onderspit.'

Van der Veer beaamt dit. 'Herenboeren is absoluut niet zaligmakend en we moeten nog veel leren. Het risico dat we te snel groeien en doodgeknuffeld worden, beseffen we ons heel goed.'

'Pioniers'

Maar bovenal regeerde het positivisme over de kracht en kansen van het concept Herenboeren. Voordat de koning exact twee uur na zijn aankomst weer vertrekt, deelt hij dan ook nog een paar mooie complimenten uit. 'Het is prachtig om te zien. Jullie zijn pioniers die al veel barrières hebben overwonnen. Dat is dapper.'

Boer Geert, oftewel Geert van der Bruggen, leidde de koning rond. Van de brandrode runderen, kippen en varkens tot de appelboomgaard en de nieuwe tunnelkas. 'Het was echt super', maakt de nuchterheid van Van der Bruggen even plaats voor enthousiasme. 'De koning was goed voorbereid en oprecht geïnteresseerd. Ik vond het een eer dat ik hem wat uit heb kunnen leggen.'

Erkenning

Ook Herenboeren-bestuurslid Douwe Korting spreekt over een geslaagd bezoek. 'Mooi om te zien dat de koning geïnteresseerd is in coöperaties als de onze, als onderdeel van een grotere beweging van samenwerking. En het is natuurlijk een mooie waardering en erkenning voor het werk dat we hier verzetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer