EU-landen worden het niet met elkaar eens over prijsplafond gas

De EU-landen zijn het ook op een ingelast overleg van hun energieministers niet eens geworden over een prijsplafond voor energie. Sommige landen zien niets in een limiet op de prijs voor alleen Russisch gas, die bijvoorbeeld Nederland voorstaat.

EU%2Dlanden+worden+het+niet+met+elkaar+eens+over+prijsplafond+gas
© Twan Wiermans

Nederland en andere landen willen dan weer geen breder prijsplafond voor al het gas dat de EU invoert.

Over het afromen van de grote winsten die energiebedrijven boeken is wel grote overeenstemming. Voor producenten van duurzame energie bijvoorbeeld, die geen hogere kosten maken dan voorheen maar wel meeliften op de hoge prijs van stroom uit gas. Om echter te voorkomen dat duurzame energiebedrijven wordt ontmoedigd, moeten fossiele producenten ook een 'solidariteitsbijdrage' gaan betalen.


Ook over grotere besparingen op energie bleken de lidstaten het in grote lijnen eens, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).


Uitgewerkte plannen

De EU-energieministers, met namens Nederland dus Vijlbrief, waren bijeengeroepen nu steeds meer burgers en bedrijven de energierekening niet langer kunnen betalen. Onder meer glastuinbouwbedrijven worden hard geraakt door de hoge kosten van met name gas.

De Europese Commissie komt binnen enkele dagen met uitgewerkte plannen, waarna de ministers vermoedelijk nog deze maand weer naar Brussel gaan om daarover te beslissen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer