Belgische Boerenbond wil snel maatregelen in energiecrisis

Niet alleen in Nederland maken belangenorganisaties, waaronder Glastuinbouw Nederland, zich hard voor ondersteunende maatregelen vanwege de energiecrisis, ook bij onze zuiderburen is dat het geval. De Belgische Boerenbond roept de overheid op tot dringende maatregelen.

Belgische+Boerenbond+wil+snel+maatregelen+in+energiecrisis
© Twan Wiermans

Glastuinders lijden het sterkst onder de energiecrisis. 'Tuinbouwbedrijven die hun gascontract moeten vernieuwen, krijgen een contractprijs voorgeschoteld die ruim tien keer hoger ligt dan wat ze nu betalen. Dat betekent dat zij op jaarbasis van een gasfactuur van 50.000 euro ineens naar een gasfactuur van 600.000 euro gaan', licht Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens toe.

Zo wil Boerenbond dat de overheid werk gaat maken van een steunregeling voor bedrijven waarvan de aankoopprijs van energie en aardgas sinds de oorlog in Oekraïne is verdubbeld. Ook vragen zij de overheid om een tender uit te schrijven waarbij bedrijven die vrijwillig minder gas gebruiken, hiervoor worden vergoed. 'Voor tuinders is het essentieel om snel te weten of zo'n tender er komt, omdat dit bepalend zal zijn bij de keuze om al dan niet nieuwe teelten op te planten', stelt Ceyssens.

Niet alleen voor de korte termijn wordt om oplossingen gevraagd, ook voor de lange termijn zijn maatregelen nodig. De Boerenbond pleit voor het blijvend inzetten op energiebesparende maatregelen. 'De overheid kan de huidige crisis aanwenden om boeren te stimuleren en te ondersteunen bij het investeren in energiebesparing.' De voorzitter doelt daarbij onder meer op het uitrusten van bedrijven met energiebesparende technieken en het investeren in de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer