Extra focus op geitenwelzijn met betere monitor

Het welzijn van de geit krijgt de komende jaren nog meer aandacht. Een team van onderzoekers werkt aan het verbeteren van de huidige Welzijnsmonitor. Diergebonden criteria staan daarbij centraal.

Extra+focus+op+geitenwelzijn+met+betere+monitor
© Twan Wiermans

Dat kwam 10 december naar voren tijden de online geitendag 'Be goat and tell it'. Volgens dierenwelzijnsconsultant Hans Hopster, trekker van dit nieuwe onderzoek, leeft de huidige Welzijnsmonitor onder geitenhouders. Dat is onder meer te zien aan het aantal deelnemers.

'Van de geitenhouders die leveren aan melkverwerkers aangesloten bij de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO), doet 88 procent mee aan de Welzijnsmonitor 1.0. Verwacht wordt dat dit binnenkort 100 procent zal zijn', zegt Hopster.


Vierkante meters

Bij de huidige criteria gaat het onder meer om het aantal vierkante meters per geit, duurmelken, ruik- en klimmogelijkheden en afleidings- en speelmogelijkheden. 'Het gaat vooral om zaken die te maken met de omgeving en met het management', licht de dierenwelzijnsconsulent toe.

Of alles in orde is, kun je aflezen aan de dieren zelf

Hans Hopster, dierenwelzijnsconsulent

De huidige criteria vormen een prima startpunt, maar er is een noodzaak voor verbetering door de opname van diergebonden criteria. Dat zijn elementen die de geitenhouder dagelijks gebruikt.

'De ondernemer kijkt naar zijn dieren. Zien ze er goed uit? Ontstaan er afwijkingen en wat moet ik eraan doen? Of alles in orde is, kun je aflezen aan de dieren zelf. Als je zorgt voor een prima huisvesting, maar de voeding niet op orde is, dan heb je een probleem. Dat zie je aan het dier', legt Hopster uit.


Verbeterpunten

Om op dit vlak verbeterpunten aan te dragen, is het onderzoek naar de Welzijnsmonitor 2.0 gestart, gefinancieerd door zowel de overheid als de geitensector. Daarbij moeten de onderzoekers komen met kansrijke verbeterpunten, die zowel wetenschappelijk onderbouwd als praktisch bruikbaar zijn.

Volgens Hopster is hierover veel bekend bij koeien. Ook op geitenvlak is al veel onderzoek gedaan naar welzijn. Dat komt naar voren in een literatuuronderzoek. 'Vooral in Italië, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Dit leverde zeventig suggesties op voor mogelijke criteria', zegt de dierenwelzijnsconsulent.


Acht criteria

Na een schifting bleven acht mogelijke criteria over. Daarbij gaat het om sterfte of onvrijwillige afvoer, beharing en huid, soepele gangen, een gezonde uier, een schone achterhand, schone neus en ogen, alerte, sociale geiten en thermocomfort, oftewel een gewenste omgevingstemperatuur om hitte en koudestress te voorkomen.

'Dit zijn zaken die ondernemers iedere dag in beeld hebben, maar die lastig op een betrouwbare manier zijn te registreren', stelt Hopster.


Techniek

De dierenwelzijnsconsulent denkt dat de techniek een handje kan helpen. 'Denk aan een camerasysteem dat bij de uitgang van de melkstal van iedere geit een foto of filmpje maakt om bijvoorbeeld de beharing en huid te controleren.''Geen papieren tijger'

De onderzoekers willen met de Welzijnsmonitor geen papieren tijger creëren, stelt dierenwelzijnsconsulent Hans Hopster. 'Niemand heeft iets aan tal van invulformulieren waar je als ondernemer niets mee kunt. Ook willen we niet van de vloer naar de zolder springen. We gaan niet direct alle acht criteria opnemen. We willen de stappen met de praktijk maken om zo te komen tot praktische en haalbare criteria. Een pilot moet dit laatste uitwijzen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer