Pas op! Die rebelse koe kan je aanvallen

Melkveehouder Timo Burgers uit Spankeren schreef onlangs in Nieuwe Oogst een column over zijn ongeluk met een koe. Voor het avondeten haalde hij nog even de koeien uit het weiland. Terwijl hij het land in liep, keek een rebelse koe hem dreigend aan en hield haar kop laag bij de grond. 'Ach ja, dat deed ie wel vaker, dus ik liep rustig door.'

Pas+op%21+Die+rebelse+koe+kan+je+aanvallen
© Twan Wiermans

Enkele seconden later stootte de agressieve koe de melkveehouder vol in zijn rug. Hij viel op de grond waardoor de koe vrij spel had om verder te beuken. Terwijl hij daar op zijn rug op de grond lag, wist Burgers de halsband van de koe te pakken en met zijn andere hand greep hij het dier in de neusgaten.

Toen de koe haar kop omhoogtrok, kwam de melkveehouder in de benen. Hij rende snel weg richting het draad, met de koe in zijn kielzog. 'Gelukkig rende ik harder.'


Stieren

Als Burgers zijn verhaal aan andere boeren vertelt, hoort hij vaak dat zij ook zoiets hebben meegemaakt. Ook Arie Hoek Spaans van AB Vakwerk hoort het van medewerkers. Gelukkig is er nooit sprake van ernstig letsel. 'Dat is bij stieren anders. Die maken je dood.'

Bij ongelukken met koeien lijken vrouwen vaker de klos dan mannen

Joep Driessen, dierenarts en koesignalentrainer

Joep Driessen, dierenarts en koesignalentrainer, geeft de training 'Stressvrij omgaan met vee'. Ruim driehonderd veehouders volgden de cursus. Ongeveer een kwart gaf aan ooit een ongeluk met een koe te hebben gehad. 'Het lijkt dat vrouwen vaker de klos zijn dan mannen. Maar misschien geeft een vrouw dat eerder toe', zegt Driessen.


Fokkerij

Bij agressieve koeien spelen volgens de dierenarts fokkerij, genetica en huisvesting een rol. Denk aan gladde roosters, smalle doorgangen en te weinig vreetplekken. 'Het maakt ook uit of je de taal van de koe spreekt', stelt Driessen.


Bij arboadviesdienst Stigas hebben ze geen harde cijfers dat er meer ongevallen gebeuren. 'Maar we zien wel dat er nieuwe risico's bij komen door fokprogramma's. Koeien worden steeds groter en/of wilder', zegt woordvoerder Claudette Juffermans van Stigas. 'Ook neemt het dieraantal per bedrijf toe, de werkdruk stijgt en melkrobots worden vaker ingezet. Er is minder diercontact.'

In de periode 2013-2021 waren er 27 dodelijke ongevallen op bedrijven met melkvee en graasdieren, waarvan drie met een stier en twee met een koe. Juffermans: 'Dit is het topje van de ijsberg.'


Trainen

Gelukkig heeft Driessen goed nieuws: melkveehouders kunnen zichzelf trainen om relaxter met koeien om te gaan. Dat begint al bij het jongvee.

'Laat zien dat je een vriend bent. Beweeg langzaam en praat zachtjes. In de omgang moet je precies op tijd een stap terugzetten, zigzaggen en wiebelen. Daarnaast moet het dier weten dat jij de baas bent, dus beweeg sneller bewegen en praat harder. Laat kalveren zien dat je ze begrijpt. Dit leidt tot wederzijds respect', zegt de dierenarts.

Burgers heeft zich ook verdiept in die techniek. Voor zijn verjaardag kreeg hij het boek 'Stressvrij omgaan met vee'. Voor hem liep het ongeluk goed af, maar de koe is die avond nog afgevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer