'Een agressieve koe heeft nare gevolgen'

Deze column schrijf ik een jaar nadat ik ben aangevallen door een koe. Dat gebeurde toen ik de koeien uit de wei haalde. Een koe viel me van achteren aan, nadat ik erlangs was gelopen en bleef stoten tot ik een sprintje kon trekken naar de afrastering.

%27Een+agressieve+koe+heeft+nare+gevolgen%27
© Mike Schellart

Omdat de dokter bang was voor een klaplong, heeft hij me doorgestuurd naar de spoedeisende hulp. Daar bleek dat ik gelukkig alleen kneuzingen en blauwe plekken had opgelopen.

Eén bijzonderheid werd er in het ziekenhuis opgemerkt: in mijn bloed was het aantal witte bloedlichaampjes sterk verhoogd. Het is een reactie van het menselijk lichaam op enorme stress, werd mij verteld. Je ziet het ook bijvoorbeeld bij mensen die een auto-ongeluk hebben meegemaakt. Je bloed bewijst dat het een bijzonder beangstigende ervaring is geweest, zei de arts.

Dat was het zeker. Het is ook naar wat het geestelijk met je doet als je je eigen koeien niet meer vertrouwt. In het verleden nam ik mijn kinderen regelmatig mee als ik de koeien uit de wei haalde, maar dat doe ik niet meer. Vroeger keek ik op mijn telefoon, tegenwoordig kijk ik achterom en het afgelopen jaar heb ik enkele koeien verkocht omdat ze net zo aan het dreigen waren als de koe die mij aanviel.

Ik denk dat de koe mij aanviel omdat zij de rangorde wilde bepalen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Wat mij het meest verbaast, is dat er geen reden was om mij op dat moment aan te vallen. Er was rust, de koe was niet tochtig en hormonaal normaal. Ik denk dat de koe mij aanviel omdat zij zich zo gelijkwaardig voelde aan de boer dat zij de rangorde wilde bepalen.

Ik heb geen flauw idee wat ik had kunnen doen om het te voorkomen. Om te voorkomen dat het nog een keer zou gebeuren, is de koe dezelfde avond nog naar de slager vertrokken, maar toen was het leed al geleden.

Door het voorval ben ik meer uitgesproken gaan denken over twee handelingen die onder vuur liggen: het meteen weghalen van een kalf bij de koe en het onthoornen van kalveren. Onthoornen is een open deur. We doen het om te voorkomen dat koeien elkaar verwonden, maar als de koe horens had gehad, was ik er niet met kneuzingen en blauwe plekken vanaf gekomen.

Ook bij het scheiden van kalf en koe is er een link met agressie. Als een kalf meteen bij de koe wordt weggehaald, ervaart het de boer meteen als degene door wie het wordt verzorgd. Kalveren die bij de koe blijven, vertonen later vaker agressief gedrag, zeggen mensen die er verstand van hebben.

Na mijn ervaring heb ik van meer mensen gehoord dat ze ooit zijn aangevallen door een koe. Het komt dus veel voor en ook met ernstiger gevolgen dan bij mij. Het is goed om daar van bewust te zijn. De kracht van een koe is veel groter dan de kracht van een mens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer