Melkmarkt onder meer door droogte weer vaster

Na een wat rustigere zomerperiode waarin de zuivelprijzen wereldwijd afvlakten, is er sinds de tweede helft van augustus opnieuw een toenemende krapte te zien. De impact van de droogte is daarin nog maar deels terug te zien, verwachten experts.

Melkmarkt+onder+meer+door+droogte+weer+vaster
© Twan Wiermans

De melkproductie in Nederland nam in juni en juli weer iets toe ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Het was in juni voor het eerst sinds december 2020 dat de 'relatieve ontwikkeling melkaanvoer' weer toenam. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het marktbericht van ZuivelNL.

In de tussenliggende periode was de maandelijkse melkaanvoer door Nederlandse melkveehouders telkens lager dan dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de aanvoer 1,5 procent meer, in juli 1,8 procent. Maar de aanvoer lag in deze maanden nog altijd onder het niveau van 2020.


Nog steeds minder

Bij elkaar opgeteld neemt de achterstand van de Nederlandse melkaanvoer af ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2021. De melkaanvoer ligt in totaal nog 1 procent lager in de periode januari-juli ten opzichte van vorig jaar.

In de Europese Unie als totaal daalde de melkaanvoer in juni met 0,6 procent. Dat is een minder grote daling dan in april en mei. De afname bedroeg in juni in Duitsland 0,7 procent, Frankrijk 1,4 procent, Ierland 0,6 procent en Italië 1,5 procent.Opvallend is de grote daling van de melkaanvoer in Oceanië. In Australië nam de melkvoer in de eerste helft van het jaar af met maar liefst 7 procent. Volgens marktanalist Jurriën Scheepstra van ZuivelNL hebben ze daar met grote klimatologische problemen te maken. In Nieuw-Zeeland was de afname in de eerste zes maanden 5,5 procent vergeleken met 2021.

In de Europese Unie was de productie in het eerste halfjaar 1 procent minder, in de Verenigde Staten is de productie 0,7 procent gedaald. Ook in belangrijke zuivellanden Uruguay en Argentinië ligt de productie op een lager niveau.

Scheepstra: 'Wereldwijd is er dus nog altijd een tekort aan melk. Dat zie je terug in de prijzen. Nu is de grote vraag wat de droogte gaat doen met de productieniveaus, met name in Europa. Dat is nu nog niet goed terug te zien in de cijfers. Dat moet de komende maanden blijken.'


Veel onzekerheid

Volgens Scheepstra wordt de zuivelmarkt bepaald door grote onzekerheden. 'Naast de lagere productie heeft de zuivelsector te maken met hoge energie- en grondstofprijzen. De enorme inflatie is een onzekere factor. Laten consumenten straks bepaalde zuivelsoorten staan? En welke soorten zijn dat dan? Het is aannemelijk dat in landen waar zuivel als luxe wordt gezien, zoals in het Midden-Oosten, het eerst een terugval in vraag is te zien.'

De zuivelanalist wijst erop dat de mondiale productie eigenlijk 1,5 tot 2 procent per jaar moet toenemen om aan de wereldwijd toenemende vraag naar zuivel te voldoen. 'Het tegenovergestelde is nu het geval.' Het gevolg is nog steeds stijgende melkprijzen voor melkveehouders.

Zo stijgt de FrieslandCampina-garantieprijs voor september voor gangbare melk met 1,25 euro ten opzichte van augustus. Die komt daarmee uit op 61,25 euro per 100 kilo melk. Daarmee komt de gangbare melkprijs dicht bij de prijs voor biologische melk, die stabiel blijft op 62,75 euro per 100 kilo.De voorschotprijzen van Arla voor conventionele en biologische melk blijven in september ongewijzigd ten opzichte van de maand augustus. Dat betekent dat de voorschotprijs voor Nederland voor conventionele melk 57,25 euro per 100 kilo bedraagt en 64,76 euro per 100 kilo voor biologische melk. De melkprijs voor biologische melk bij Eko Holland stijgt in september 2 cent en komt uit op 65 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer