Afzet vochtrijke diervoeders herstelde in 2021

5,415 miljoen ton vochtrijke diervoeders is vorig jaar in Nederland geleverd. Dat is ruim 400 ton meer dan het afzetvolume van 2019 en 2020. Toen was er volgens de Overleggroep Producenten Natte Diervoeders (OPNV) sprake van een 'dip' in het aanbod van vochtrijke diervoeders door droge zomers en corona.

Afzet+vochtrijke+diervoeders+herstelde+in+2021
© Jos Thelosen

De belangrijkste vochtrijke diervoeders waren net als in 2020 aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen nemen deze producten 90 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,25 miljoen ton drogevoedergrondstoffen.

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens steeg in 2021 met 5 procent tot 2,9 miljoen ton en is daarmee weer op het niveau van 2018. Omdat er sindsdien 1 miljoen varkens minder zijn, is het aandeel vochtrijke diervoeders in het rantsoen gestegen.


Belangrijkste producten

Het aanbod van tarwezetmeel, tarwegistconcentraat en wei was hoger dan in 2020. De afzet van aardappelproducten voor varkens bleef gelijk. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.

In de rundveehouderij werd 2,5 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dat is een stijging van meer dan 12 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is te verklaren door de goede oogst van aardappelen en bieten in 2021 na de droge zomer van 2020. In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en maisglutenvoer.


Onmisbare rol

De vochtrijke voedermiddelen spelen volgens de OPNV een onmisbare rol in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. De veehouders maken met de vochtrijke diervoeders gebruik van producten en eiwitten uit de regio. Bovendien leveren vochtrijke diervoeders een rendement op voor zowel de producent als de varkenshouder.

Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor voedingsmiddelenbedrijven makkelijker hun CO2-doelstellingen realiseren. De veehouders besparen op de voerkosten en kunnen met de vochtrijke diervoeders goede resultaten behalen. Zo snijdt het mes aan twee kanten, aldus de OPNV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer