WUR ziet kansen voor reststromen insectenkweek in circulaire landbouw

Reststromen van insectenkweek kunnen de groei, gezondheid, bestuiving en weerstand van planten verbeteren en bevorderen een duurzame gewasteelt. Dat stelt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van Wageningen University & Research (WUR).

WUR+ziet+kansen+voor+reststromen+insectenkweek+in+circulaire+landbouw
© Ruud Verhalle

Samen met collega-onderzoekers en het Nederlands Instituut voor Ecologie publiceerde Dicke woensdagmiddag een opiniestuk in het tijdschrift Trends in Plant Science. Daarin tonen ze de potentie aan van het gebruik van reststromen van insectenkweek.

Bij het kweken van insecten bestaat de reststroom grotendeels uit twee onderdelen: vervellingshuidjes en frass (Duits voor 'vraat'), dat volgens Dicke in feite bestaat uit insectenpoep en ongebruikt voer.

Als de vervellingshuidjes en vraat aan grond worden toegevoegd, bevorderen ze de groei en de gezondheid van het gewas, geeft de hoogleraar aan. Insectenuitwerpselen zijn rijk aan stikstof, een voedingsstof die onmisbaar is voor de groei van planten. Maar stikstof is in de meeste grond schaars en wordt vaak aan gewassen gegeven in de vorm van kunstmest. Het skelet van insecten is rijk aan chitine, een polymeer dat de meeste organismen lastig kunnen verteren.

'Maar er zijn diverse bacteriën die chitine kunnen metaboliseren en die micro-organismen maken planten weerbaarder tegen ziekten en plagen', vertelt Dicke. 'Wanneer je vervellingshuidjes aan de grond toevoegt, neemt de populatie van die nuttige bacteriën toe.'


Circulair voedselsysteem

Dicke en zijn team zien de toepassing van bijproducten van de insectenkweek op gewassen als een nieuwe stap in de richting van een circulair voedselsysteem met heel weinig verspilling. De insecten krijgen afvalstromen van de akkerbouw of voedselproductie als voer, waarna de insecten een voedselbron zijn voor de mens. Deze cirkel kan worden gesloten door de restanten van de insectenproductie te gebruiken om de groei van de gewassen te bevorderen.

Als volgende stap willen de wetenschappers de mogelijkheden van vervellingshuidjes ter bestrijding van plagen verder onderzoeken. Wanneer een plant door een insect wordt aangevallen, produceren de bladeren vluchtige stoffen die natuurlijke vijanden van het plaagorganisme aantrekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer