Platform Tuinbouwreststromen wil tuinbouwfolie hergebruiken

Plastic flessen inleveren, thuis het plasticafval scheiden. Het is een kleine moeite. Maar voor de meeste tuinders is het afvoeren van plastic, met name plastic folies, een hoge kostenpost. Ze worden gebruikt om over gewassen heen te plaatsen. Denk aan afdekfolie voor aspergeteelt en loopfolie in kassen. Zodra er een teeltwisseling is, moeten de folies worden verwisseld en worden deze als afval gezien.

Platform+Tuinbouwreststromen+wil+tuinbouwfolie+hergebruiken
© Platform Tuinbouwreststromen

Hoewel de folies vaak meerdere jaren worden gebruikt, leidt dit toch tot een groot volume aan plasticafval dat vaak is vervuild. Dit is daardoor lastig de recyclen. Veel tuinders voeren hun afval af bij de stort tegen hoge kosten.

Platform Tuinbouwreststromen zet vol in op een transitie in de verwerking en recycling van plastic tuinbouwfolie. 'Hier ligt een behoorlijke uitdaging', zegt Willem van Hoof, betrokken bij Platform Tuinbouwreststromen.


Samenwerking met partners

Om hier verandering in de plasticafvoer brengen, werkt het platform aan een verwaardingsketen voor tuinbouwfolie. 'We kijken samen met partners uit de sector naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld binnen verwerking, recycling en hergebruik van de folies', licht Van Hoof toe.

Wat nu van groot belang is, is om materiaal geschikt te maken voor recycling

Gerard Weernink, managing director Clear Polymers

'Eerst kijken we naar het voorkomen van het gebruik van plastic, bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheid van biologisch afbreekbare alternatieven voor touw en clips. Daarna verleggen we deze kijk richting niet te voorkomen plastics zoals loopfolie en aspergefolie.'


Experimenten

Meerdere Limburgse tuinbouwbedrijven, waaronder Teboza, Mellantas, BioVerbeek en Kwekerij Verberne, hebben zich aangesloten bij het project. Om te kijken naar mogelijkheden in machines, is het platform in contact gekomen met bedrijven als Clear Polymers en The Great Plastic Bake-off (GPBO). Met apparatuur van deze laatste partij wordt in Limburg al geëxperimenteerd.

'GPBO heeft een compacte mobiele machine ontwikkeld die zwaar vervuild landbouwplastic om kan zetten in fit-for-purposeproducten. Een fantastische ontwikkeling met toekomstperspectief, vooral voor vervuilde en gemengde plasticstromen', vindt Van Hoof.


Geschikt materiaal

Clear Polymers heeft ervaring met de verwerking van aspergefolie en is onlangs begonnen met de inname en verwerking van loopfolie uit de tuinbouw. 'We zijn altijd op zoek naar geschikt inputmateriaal waarmee we onze expertise in kunnen zetten. Zo liepen we tegen loopfolie uit kassen aan die aan die criteria voldoet', zegt managing director Gerard Weernink van Clear Polymers.

Om dit materiaal te kunnen verwerken, moeten telers er rekening mee houden dat de folie niet te vervuild mag zijn met bladresten of andere materialen die aan het eind van het teeltseizoen op het folie achterblijven.


Systeem ontwikkelen

Weernink: 'Wat voor ons en de telers van groot belang is, is om het materiaal geschikt te maken voor recycling. De aard en omvang van de huidige vervuiling zijn dusdanig dat we het niet direct in kunnen zetten. We proberen nu samen een systeem of werkwijze te ontwikkelen waarmee we het wel recyclebaar kunnen krijgen. Dat moet ertoe leiden dat telers het in kunnen passen in hun huidige werkwijze en dat Clear Polymers daarop aan kan sluiten.' Het bedrijf produceert dan daaruit een granulaat dat weer in landbouwfolie inzetbaar is.

Platform Tuinbouwreststromen probeert telers te ondersteunen om de processen in de kas zo in te richten dat deze aansluiten bij de wensen van afnemers zoals Clear Polymers om zo de kosten voor afvoer omlaag te brengen en zoveel mogelijk materiaal te kunnen recyclen.

Volgens Van Hoof zijn er tal van initiatieven, maar is er nog veel werk aan de winkel. 'We moeten ten eerste plastic voorkomen en waar dat niet mogelijk is plastic hergebruiken. We komen graag in contact met tuinders die openstaan voor de mogelijkheden om hun plastic te recyclen.'


Platform om betere verwaardingsketens te bouwen

Circulair ondernemen binnen de glastuinbouwsector wordt steeds belangrijker. Om te kunnen voorzien in deze prangende behoefte, is Platform Tuinbouwreststromen opgezet vanuit telersverenigingen Fossa Eugenia, Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) en Sunfresh en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Het primaire doel is om bij te dragen aan het ontwikkel- en verdienmodel voor de achterban van de verschillende organisaties. Tegelijkertijd speelt het platform in op de verduurzaming en transitie naar een circulaire economie door betere en snellere verwaardingsketens te bouwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer