Rooimachines zetten bezoekers Aardappeldemodag in het stof

Er waaide flink wat stof rond woensdag op de Aardappeldemodag in het Zuid-Hollandse Westmaas. De droge rooiomstandigheden vragen dan ook om een specifieke afstelling van de oogstmachines.

Rooimachines+zetten+bezoekers+Aardappeldemodag+in+het+stof
© Job Hiddink

De hellingshoek van de reinigingsmodule van de vierrijige Dewulf Enduro-rooier is ingesteld op 12 graden. Dat is de maximale hoek. 'Onder deze omstandigheden hoeven de aardappelen minder te worden gereinigd. Met deze hellingshoek stromen de knollen sneller en is er minder kans op schade', geeft Dewulf-salesmanager Vincent Holvoet aan.

Omdat de zeefkettingen niet versmallen over de gehele lengte van de machine, zal ook dat ervoor zorgen dat de aardappelen weinig beschadigd raken. Verder kunnen de axiaalrollen onder iedere hellingshoek met een bypass-systeem worden afgesteld. Door de dubbele achteras is de bodemdruk beperkt. Het zwaartepunt van de Enduro ligt aan de achterkant, waardoor de ruggen ook bij nattigheid minder worden aangetast door de voorwielen.


Axiaalset ingeschoven

Door de droge grond is de axiaalset van de AVR Puma 4 ingeschoven. Dat kan traploos. 'Hierdoor heb je ook minder tarra', zegt accountmanager Geert Jan Duisterwinkel. 'De egelband zorgt in deze situatie voor voldoende reiniging.' De vierrijige rooimachine is flexibel door de Varioweb-reinigingsmodule, waarmee de chauffeur continu de reinigingscapaciteit kan aanpassen.

De knollen kunnen nu snel beschadigen met een extra kans op stootblauw

Izak van Eijzeren, salesmanager bij Ploeger

De AVR Puma 4 is momenteel de lichtste vierrijige-aardappelrooimachine op de markt.
De AVR Puma 4 is momenteel de lichtste vierrijige-aardappelrooimachine op de markt. © Job Hiddink

Volgens Duisterwinkel is de nieuwste zelfrijder van AVR ondanks de bunkercapaciteit van 8 ton op dit moment de lichtste vierrijder op de markt. De machine werd in 2019 voor het eerst geïntroduceerd.


Kleine doorval

Ook bij de Varitron 470 TT van Grimme rollen de aardappelen tijdens de demonstratie in de Hoeksche Waard niet over de axiaalset. 'Nauwelijks reinigen, maar wel snel en vriendelijk rooien', zegt verkoper Jan Bouma. De rooi-aggregaat TerraDisc bestaat uit aangedreven loofschijven, zonder diabolorollen. Bouma: 'Als je diabolorollen wil gebruiken, heb je eigenlijk modder nodig. Voor deze omstandigheden zijn ze dus ongeschikt.'


De officiële productie van de derde generatie Grimme Varitron start pas volgend jaar.
De officiële productie van de derde generatie Grimme Varitron start pas volgend jaar. © Job Hiddink

Overigens start de officiële productie van deze derde generatie Grimme Varitron-rupsvariant pas volgend jaar. De rooier beschikt onder meer over nieuwe camera's met een hogere resolutie. De opnames kunnen ook vertraagd worden afgespeeld, waardoor de chauffeur beter kan zien waar in de machine het rooien wel of niet goed gaat.


Minder agressief rooien

Een monteur heeft bij de Ploeger AR-4BX de rubberen axiaalrollen vervangen door dikke stalen rollen om minder agressief te rooien. De valhoogte en de snelheid van de banden zijn volgens salesmanager Izak van Eijzeren goed vanuit de cabine af te stellen.


De Ploeger AR-4BX onderscheid zich van andere merken door de grote bunkerinhoud van 14 ton.
De Ploeger AR-4BX onderscheid zich van andere merken door de grote bunkerinhoud van 14 ton. © Job Hiddink

'Het onderwatergewicht van deze aardappelen is 450 gram. Dat is hoog voor deze tijd van het jaar. Het is daarom nu extra belangrijk om de rooier goed af te stellen. Er kan snel schade ontstaan en er is een grotere kans op stootblauw', legt hij uit. De vierrijige rooier onderscheidt zich van andere merken door de grote bunkerinhoud van 14 ton. Voor een goede gewichtsverdeling rijdt de machine op rupsen.


Op de Aardappeldemodag 31 augustus in Westmaas kwamen circa 7.000 bezoekers af.
Op de Aardappeldemodag 31 augustus in Westmaas kwamen circa 7.000 bezoekers af. © Job Hiddink


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer