Vitale+aardappelsector+kan+tegen+een+stootje
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Vitale aardappelsector kan tegen een stootje

De Aardappeldemodag in Westmaas trok vorige week een recordaantal van ruim 8.000 bezoekers. De aardappelsector lijkt daarmee populairder dan ooit, maar moet wel zorgen vitaal te blijven om tegen een stootje te kunnen. Vitaliteit was vorige week het thema van de Aardappeldemodag in Westmaas. Bij de opening van het evenement zei Dick Hylkema, de nieuwe directeur van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO), dat vitaliteit past bij een sector die een stootje kan verdragen.

'De aardappelsector gaat een gouden toekomst tegemoet, zoals het zich op dit moment laat aanzien', zei Hylkema. 'Vitaliteit zorgt ervoor dat het perspectief over tien jaar nog steeds positief is. De aardappel heeft de wereld iets te bieden, dat is duidelijk. Maar aan de andere kant is bijvoorbeeld onduidelijk wat de gevolgen zijn van de Brexit. De publieke opinie lijkt steeds negatiever over de landbouw, en is er zorg vanwege het klimaat.'

De directeur van NAO vindt dat de aardappelsector op het gebied van zaken als duurzame gewasbescherming zelf een punt aan de horizon moet plaatsen om naartoe te werken. 'Verder moeten we constant zoeken naar nieuwe markten en zorgen dat er voldoende kwaliteitsimpulsen zijn.'

In dat kader pleit Hylkema ervoor dat ook de overheid blijft investeren in landbouwkennis op de ministeries. 'Landbouwraden zijn noodzakelijk voor onze exportpositie. En we zijn erbij gebaat dat de inspectiediensten weten wat zich afspeelt in de aardappelbranche.'

Complimenten

Ruud Huirne, directeur Food en Agri van de Rabobank, complimenteerde de organisatoren van de Aardappeldemodag, Wageningen UR en de NAO. 'Dit is een prachtige gelegenheid voor iedereen in de sector om kennis op te doen en om te netwerken. Voldoende kennis en een ruim netwerk zijn vaak de basis voor goed doordachte plannen.'

Ook Huirne is positief over de toekomst van de Nederlandse aardappelsector. Hij vertelt dat de Rabobank voor de sector meer kansen ziet dan bedreigingen.

'We hebben in ons land een prachtig aardappelcluster met volop kansen op het gebied van teelt in de vorm van bijvoorbeeld precisielandbouw. Maar dat geldt ook voor de handel. De vraag naar aardappelproducten neemt snel toe, onder meer in gebieden als Zuidoost-Azië. Als Rabobank willen we de groeipotentie van de sector graag ondersteunen.'

Meer belangstelling

De ruim 8.000 bezoekers aan de Aardappeldemodag waren er zo'n duizend meer dan de vorige editie in 2014. Naast het perspectief van de sector was dat volgens de organisatie ook te danken aan het mooie weer op de dag zelf en de voorgaande periode. Veel akkerbouwers hadden daarom genoeg tijd om er een dag tussenuit te gaan. Daarnaast constateert de organisatie een toenemende belangstelling uit met name Duitsland en België.

Tijdens de Aardappeldemodag was er traditioneel veel aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie. Verschillende rooimachines en inschuurlijnen werden in het veld gedemonstreerd. Verder presenteerden 75 bedrijven en organisaties zich op de bedrijvenmarkt. Tot slot waren er voor het eerst flitspresentaties in een 'speakers' corner' met verschillende sprekers over uiteenlopende onderwerpen.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer