%27De+aardappelsector+verdient+meer+steun%27
Nieuws
© Haijo Dodde

'De aardappelsector verdient meer steun'

Europarlementariër Annie-Schreijer-Pierik vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid niet meer doet om de eigen aardappelsector te ondersteunen.

De aardappelsector speelt volgens de politica een belangrijke rol bij de nieuwe eiwitstrategie van de Europese Unie en draagt ook bij aan het realiseren van de doelstellingen die zijn afgesproken in het Klimaatakkoord. ‘Deze sector levert een topprestatie en beschikt over topondernemers. Den Haag zou zich veel meer sterk moeten maken voor de positie van de aardappelteler en voor ondersteuning van de hele aardappelketen.’

Schreijer-Pierik sprak deze week bij de opening van de Aardappeldemodag in Westmaas. Zij stoort zich eraan dat het Nederlandse kabinet instemt met de plannen om de inkomenssteun voor boeren binnen het Gemeenschappelijk landbouwbeleid af te bouwen. ‘Andere lidstaten zoals Duitsland en Polen zetten zich veel meer in voor de familiebedrijven’, stelt Schreijer-Pierik.

Nieuwe veredelingsmethoden

De Nederlandse overheid wil dat er meer van het Europese landbouwbudget beschikbaar komt voor de universiteiten. Dat is prima, aldus Schreijer-Pierik, maar ze vindt dan wel dat de universiteiten onderzoek moeten doen waarvan bijvoorbeeld de Nederlandse aardappeltelers meer profijt hebben. Ze verwijst daarmee naar het veredelingsonderzoek en de nieuwe veredelingsmethoden.

‘Het zijn mooi technieken, maar onze sector kan er niet van profiteren vanwege de regelgeving. Ondertussen lopen onze concurrenten in Amerika en Rusland ermee weg. Dat is onacceptabel en wij zullen dit ook zeker aankaarten in het Europees parlement.’

Op achterstand

Ook directeur Ernst van den Ende van de Plant Science Group van Wageningen University & Research noemt in zijn openingswoord de rem vanuit Brussel op de nieuwe veredelingstechnieken een grote tegenvaller. ‘We zitten in een transitie naar meer duurzame teeltsystemen en dit besluit plaatst onze aardappelsector zeker op achterstand.’

Van den Ende stelt vast dat er in de landbouw een nieuwe wind waait als het gaat om milieu-impact. Hij zegt zelf voorstander te zijn van kringlooplandbouw. ‘Die uitdaging kan de aardappelsector zeker aan. Ik verwacht dat we uiteindelijk uitkomen bij teeltsystemen waarbij de ecologie een goede mix vormt met nieuwe technologische ontwikkelingen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer