Nagenoeg alle Belgen blijven vlees eten

Bij 96 procent van de Belgen blijft vlees op het menu staan. Een kleine groep van 4 procent kiest voor een zuiver vegetarische levensstijl. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureaus GfK Belgium en iVox.

Nagenoeg+alle+Belgen+blijven+vlees+eten
© Pixabay

Wel wordt verwacht dat de vleesconsumptie geleidelijk daalt. Het gaat om een afname van 1 tot 2 procent per jaar, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Smaak is de belangrijkste reden om voor vlees te kiezen. Uit iVox-onderzoek blijkt dat Belgen vlees lekker vinden en associëren met genieten.

Ook de voedzaamheid is een belangrijke drijfveer: de Belg ziet vlees als een essentiële bron van nutriënten. Vlees brengt kwaliteitseiwitten, vitaminen B1, B3, B6 en vooral B12 en mineralen zoals ijzer en zink aan.

Zo'n 68 procent van de Belgen zegt dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoontes, waardoor vlees aankopen, bereiden en er receptinspiratie voor hebben of vinden weinig moeite kost.


Positief gevoel over vlees

De perceptie van de Belg over vlees is nog steeds grotendeels positief. Negen op tien mensen hebben geen negatief gevoel tegenover vlees. 9 procent geeft aan dat vlees niet past in een gezond voedingspatroon.

De bezorgdheid voor milieu en klimaat is voor 29 procent van de bevolking een argument om te variëren. Dierenleed is een argument dat vooral te horen is bij mensen die zelden of nooit vlees eten.

Een absolute meerderheid (95 procent) van de Belgen geeft de voorkeur aan binnenlands vlees omdat dit beter is voor de lokale economie, ze meer vertrouwen hebben in de controles in België en om de inspanningen die de Belgische vleessector doet op het vlak van milieu en dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer