5 vragen over onderzoek naar doorzaaien op kleigrond

Een aantal veeehouders ontkomt dit jaar niet aan doorzaai. De omstandigheden bij het doorzaaien, vooral vocht, bepalen voor een groot deel het succes. Dat blijkt uit onderzoek van Herman de Boer en Henk Schilder van Wageningen University & Research naar doorzaai van Engels raaigras op kleigrond.

5+vragen+over+onderzoek+naar+doorzaaien+op+kleigrond
© René Luijmes

Wat hield de proef in?

De Boer en Schilder onderzochten op de Dairy Campus in Leeuwarden de effecten van kort afmaaien, eggen en spuiten tegen ruw beemdgras en doorzaaien met Engels raaigras op de botanische samenstelling, opbrengst en voederwaarde van blijvend grasland op verschillende percelen.


Wat kwam hieruit naar voren?

Dat de omstandigheden goed moeten zijn. Daarbij is het vochtgehalte in de toplaag van de grond van doorslaggevend belang. In 2016 waren de omstandigheden te droog, in 2017 te nat voor een geslaagde doorzaai. In 2018 en vooral in 2019 werd doorgezaaid bij gunstige omstandigheden. Belangrijk is dat de temperatuur niet te hoog is, de bodem vochtig is en er regelmatig regen valt.


Het huidige warme weer is te heet voor doorzaaien, omdat de bovenste 2 centimeter, waarin het zaad zit, snel uitdroogt en dan ook te warm wordt. Zeker in de eerste week na de zaai moet die toplaag voldoende vochtig zijn voor een goede kieming. Extra aanrollen na zaaien is daarvoor bevorderlijk. Hierdoor sloot in 2019 de zaaisnede beter en had het zaad beter contact met de vochtige grond, wat de kieming bevorderde.


Wat betekent dit concreet?

In het te droge 2016 zijn 28 kiemplanten Engels raaigras per vierkante meter geteld, in het te natte 2017 30 kiemplanten. In het meer ideale 2018 zijn 84 kiemplanten geteld en in 2019 was het effect van het rollen duidelijk te zien aan de 418 getelde kiemplanten.


En de grasopbrengst?

Hierin was het verschil beperkt. Dit komt omdat hier ruw beemdgras de belangrijkste soort is, na Engels raaigras. Ruw beemdgras is met wiedeggen deels weg te krijgen, maar doordat het op klei een redelijk goede opbrengst geeft, was het verschil in extra opbrengst met de controlegroep klein. Wel zorgde een voorbehandeling voor een betere opbrengst, waarschijnlijk omdat die behandeling leidde tot minder muizenschade.


De meerwaarde viel toch wat tegen?

De Boer denkt dat ruw beemdgras op kleigrond geen probleem is, wanneer er wordt gemaaid. Bij weiden is dat mogelijk anders, omdat koeien in de wei grassen kunnen selecteren en ruw beemdgras misschien links laten liggen. Op zandgrond verdroogt ruw beemdgras sneller en geeft het bij maaien minder opbrengst. Hier vormt het wat betreft opbrengst slechte straatgras vaker een probleem. Dit jaar loopt er op zandgrond een proef. De Boer wacht op minder warmte en voldoende vocht, voordat er wordt doorgezaaid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer