Verruiming+strenge+regels+voor+doorzaai
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Verruiming strenge regels voor doorzaai

Veehouders in Natura 2000-gebieden krijgen de mogelijkheid om enige grondbewerking toe te passen bij doorzaai van blijvend grasland. Frezen, spitten en doodspuiten blijven verboden.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft dat besloten. Hij reageert op een verzoek van de Tweede Kamer om de strenge regelgeving in Natura 2000-gebieden te verruimen.

Grondbewerking verboden

Tot nu toe mag in blijvend grasland in Natura 2000-gebieden geen enkele vorm van grondbewerking worden toegepast. Dat maakt het doorzaaien voor boeren erg lastig.

Plant Research International (PRI) adviseerde onlangs om lichte vormen van grondbewerking toe te staan. Voorwaarde moet dan wel zijn dat de grasmat niet wordt vernietigd.

Frezen, spitten en doodspuiten zijn taboe omdat dat kwetsbare habitattypen kan schaden. Ploegen mag niet volgens de Europese regeling.

Uitvoeringsregeling

Van Dam zal nu regelen dat de mogelijkheid voor lichte grondbewerking wordt opgenomen in de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB. Die regeling is 1 april in werking getreden.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer