Eerste prognose Cosun: 14,9 ton suiker per hectare

De eerste prognose van de suikeropbrengst van Cosun Beet Company komt uit op 14,9 ton suiker per hectare. Dat is hoger dan het meerjarig gemiddelde van 13,9 ton.

Eerste+prognose+Cosun%3A+14%2C9+ton+suiker+per+hectare
© Job Hiddink

De suikerfabrikant baseert deze eerste opbrengstverwachting op de gewasstand van 23 juni. Door betere of minder goede groeiomstandigheden dan gemiddeld in de rest van het seizoen, kan de uiteindelijke opbrengst nog wel hoger of lager uitvallen. De grootste opbrengst wordt verwacht bij de vroegst gezaaide bieten op de Zeeuwse eilanden (16,8 ton), de laagste in het Noordelijk zandgebied (13,4 ton).


Verder meldt Cosun dat landelijk op ruim 90 procent van het areaal het gewas is gesloten. Voor de meeste gebieden geldt dat er slechts enkele percelen nog niet zijn gesloten. In het Friese en Groningse kleigebied gaat het vanwege veel overzaai over ongeveer 30 procent.


Diktegroei

Cosun stelt de gemiddelde gewassluitingsdatum op 10 juni. De gemiddelde groeipuntsdatum komt uit op 14 juni, blijkt uit cijfers van de suikerfabrikant. Het verschil per teeltgebied is maximaal tien dagen. Voor het Zuidwesten wordt een gemiddelde groeipuntsdatum van 10 juni aangegeven, voor het Noordelijk kleigebied 19 juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer