Speelboerderij De Drentse Koe beleeft topzomer

In de laatste week van de zomervakantie in Noord-Nederland heeft speelboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold niet te klagen over aanloop. 'Al dagen lang zien we hier telkens zo'n vijfhonderd bezoekers langskomen, het is nu best hectisch', zegt 'speelboerin' Lydia van der Linde. Ze runt samen met haar man Erik het bedrijf in Zuidwest-Drenthe.

Speelboerderij+De+Drentse+Koe+beleeft+topzomer
© Joost de la Court

De Drentse Koe startte in 1999 als ijsboerderij met een springkussen erbij en is inmiddels een begrip in grote delen van Overijssel en Drenthe. Gaandeweg kwamen er meer speeltoestellen bij, zowel in de voormalige stallen en schuren als buiten op het ruime erf. Twaalf man personeel zorgt ervoor dat de catering goed loopt, dat alles mooi schoon blijft en dat er entertainment is voor de kleintjes.

'Erik waakt over de techniek, ik ben er voor het toezicht en de horeca-afdeling', zegt Van der Linde over de rolverdeling op het bedrijf. Een van hun kinderen werkt inmiddels ook mee. 'Kinderen en hun begeleiders komen van Assen tot achter Ommen naar ons toe. Dat zijn niet alleen inwoners uit de regio, maar zeker ook campinggasten.'


Coronalockdown

Van der Linde verwacht dan ook niet dat het aantal bezoekers de komende dagen snel afneemt. 'Gelukkig maar, want we hebben na zes maanden sluiting wegens de coronalockdown wel wat in te halen.' Hoewel de melkkoeien in 2017 werden ingeruild voor meer speelruimte, is De Drentse Koe nog wel degelijk een boerderij.


De Drentse Koe in Ruinerwold heeft binnen en buiten attracties.
De Drentse Koe in Ruinerwold heeft binnen en buiten attracties. © Joost de la Court

Zo houden de ondernemers nog kalveren en pinken voor de opfok en exploiteren ze 40 hectare bouwland. 'Erik voelt zich nog echt boer, die wordt ongelukkig zonder dieren of land', verklaart Van der Linde. De melk voor het boerderij-ijs komt nu van zwager Jan Jongbloed uit Dwingeloo.


Switch

Spijt van de switch naar recreatie heeft Van der Linde niet. 'Koeien houden is mooi, maar voordeel van een speelboerderij is dat de gasten uiterlijk om 18 uur weer naar huis gaan. Met koeien ben je vaak ook daarna nog bezig', aldus Van der Linde die geen specifieke opleiding in de recreatie zegt te hebben gevolgd.

'Het is zo gegroeid. Je moet goed kijken wat mensen willen en altijd open staan voor nieuwe ideeën. Andere boeren komen hier wel eens langs, zijn nieuwsgierig of het voor hen wat is. Maar wat wij hier nu hebben, is er verder nog niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer