Erfcoach grote hulp bij transities pionierende familie

Landschaps- en zorgboerderij De Rökker in het Overijsselse Lonneker is continu in beweging. Vroeger was het een melkveehouderij, maar rond 2000 kwam daar de zorgtak bij, wat toen nog niet zo gangbaar was als nu. Erfcoach Gerrit Meutstege is al sinds die tijd betrokken bij het bedrijf van de familie Kiewik, een ondernemende familie met een pioniersmentaliteit.

'Het concept zorgboerderij was toen nog heel nieuw', vertelt Marly Kiewik van De Rökker. Erfcoach Gerrit Meutstege: 'Wat je vaak ziet bij dit soort projecten is dat de ruimtelijke ordening heel bepalend is. Er waren toen veel gesprekken met de gemeente nodig.'

De melkveehouderij is momenteel goed voor 40 procent van de inkomsten en de zorgtak voor 60 procent. De Rökker heeft vijftig melkkoeien en daarnaast nog jongvee. Vijf dagen per week zijn er cliënten te vinden die zich inzetten als hulpboer. 'Het plan moet kloppen, maar ook de manier waarop het wordt ontwikkeld en verteld', licht Meutstege toe. 'Hier weten ze goed waarom men dingen doet en hoe je naar de toekomst toe kunt ontwikkelen.'


Uitvoerbare plannen

De familie blijft het bedrijf transformeren. Zo willen de ondernemers toe naar een natuurinclusieve boerderij waarbij de bodem een grote rol speelt. Als extra inkomstenbron willen ze natuurhuisjes verhuren, zodat anderen mee kunnen genieten van het landschap. 'Ik vind het leuk dat we hier altijd nieuwe ideeën hebben', aldus Kiewik.

'We blijven in transitie omdat we denken dat dat voor de toekomst belangrijk is. Maar ideeën zijn niet altijd direct uitvoerbaar en realistisch', vervolgt de Overijsselse ondernemer. 'Daarom hebben we Gerrit Meutstege gevraagd mee te denken in de plannen. Daarnaast weet hij goed wie we waarvoor nodig hebben. Het is fijn dat iemand ons door het bos van regelgeving en instanties leidt om de plannen uitvoerbaar te maken.'

Ook voor andere boeren zijn er een aantal gesprekken met een erfcoach beschikbaar. Het initiatief en de ideeën moeten vanuit de ondernemer komen, maar een erfcoach kan daarin begeleiden. 'Maar dingen zijn nooit kopieerbaar. Iedere ondernemer is uniek', benadrukt Meutstege.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer