EU handhaaft voorlopig Oekraïense exportroutes

Ondanks dat de graanexport weer op gang komt via Oekraïense Zwarte Zeehavens, wil de Europese Unie vasthouden aan haar plan voor alternatieve vrachtroutes via EU-landen. Maar de huidige routes blijven volgens Brussel voorlopig nodig omdat de export niet direct weer op oude sterkte zal zijn.

EU+handhaaft+voorlopig+Oekra%C3%AFense+exportroutes
© Twan Wiermans

De export van landbouwproducten via de Oekraïense Zwarte Zeehavens was maandenlang geblokkeerd nadat Rusland in februari Oekraïne binnenviel. Daarom lanceerde de Europese Commissie in het voorjaar een initiatief om alternatieve logistieke routes te ontwikkelen.

Door het Europese transportsysteem te vergroten, kan de Europese Unie (EU) helpen de voedselvoorziening veilig te stellen. EU-commissaris Adina Valean erkende dat er 'nog ruimte voor verbetering is'. Er zijn niet genoeg goederenwagons en binnenvaartschepen en er is meer capaciteit nodig voor de tijdelijke opslag van Oekraïense exportgoederen.


Drie schepen met graan verlieten vrijdag de haven van Odessa. Hun vertrek volgt op de succesvolle inspectie in Istanbul van het eerste eerste schip met graan dat begin deze week Oekraïne verliet sinds de Russische invasie eind februari.

Volgens de Brusselse autoriteiten werden vooral de transportroutes naar havens in Roemenië en Polen intensief gebruikt. De hoop is gevestigd op de recente overeenkomst tussen de Verenigde Naties en Turkije. Die overeenkomst moet het mogelijk maken om de reguliere Oekraïense landbouwexport via de Zwarte Zee te hervatten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer