Oekraïense graanoogst tot dusver bijna helft lager dan in 2021

Oekraïne heeft dit jaar tot nu toe 17,5 miljoen ton aan graan geoogst. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode van 2021, aldus het Oekraïense ministerie van Landbouw.

Oekra%C3%AFense+graanoogst+tot+dusver+bijna+helft+lager+dan+in+2021
© Han Reindsen

De oogst wordt verstoord door de Russische invasie van het land. Oekraïne is een van de belangrijkste graanexporteurs ter wereld. In 2021 werd in de periode tot 6 augustus een hoeveelheid van ongeveer 32 miljoen ton geoogst. Het gaat daarbij om graanproducten als tarwe, mais en gerst.

Over heel 2021 bereikte de Oekraïense graanoogst het recordniveau van 86 miljoen ton. Het ministerie zei dat de oogst in de regio's Odessa en Mikolajiv voor dit jaar al bijna is afgerond. De export van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne is hard geraakt omdat belangrijke havens aan de Zwarte Zee zijn geblokkeerd.


Inmiddels vertrekken vrachtschepen met graan uit Oekraïense havens dankzij een internationale graandeal tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Door die overeenkomst op initiatief van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kunnen schepen veilig over de Zwarte Zee richting Turkije varen. Er ligt minstens 20 miljoen ton graan op verscheping te wachten in Oekraïense havens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer