Nog geen Oekraïens meel en tarwe naar Afrika

Nog geen enkel Oekraïens graan heeft landen als Somalië, Ethiopië en Kenia bereikt. De inwoners van de Afrikaanse landen wachten door de droogte al maanden op de scheepsladingen.

Nog+geen+Oekra%C3%AFens+meel+en+tarwe+naar+Afrika
© Anton Dingemanse

De afvaarten tot nu toe uit Oekraïense havens tonen andere ladingen en andere bestemmingen aan: mais voor Turkije en Zuid-Korea, meel voor China of zonnebloemolie voor Italië. Er zijn ook al schepen vertrokken naar Ierland en Groot-Brittannië met eerder bestelde ladingen zonnebloemmeel en sojabonen.

In totaal heeft ruim 270.000 ton goederen de havens van Odessa verlaten. De Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Kubrakov, verwacht dat de Zwarte Zeehavens binnenkort honderd schepen per maand kunnen afhandelen.


Libanon weigert schip

Ondertussen zoekt het eerste schip dat dat vorige week onder een internationaal verdrag uitvoer uit Odessa nieuwe afnemers. De oorspronkelijke koper uit Libanon weigert het graan dat vijf maanden geleden werd besteld.

Kort na het verlaten van Istanboel werd de koers gecorrigeerd van het schip Razoni, gevolgd door een tussenstop voor de Turkse kust. Dinsdag ging het schip voor anker voor de haven van het Turkse Mersin in de Middellandse Zee.


Aanfluiting

Het schip vervoert ruim 26.000 ton voedermais voor veevoeder. Gezien de enorme broodprijscrisis die in Libanon heerst, wordt de lading mais voor veevoer door Libanezen een aanfluiting genoemd.


Libanon verloor bij de explosieramp in de haven van Beiroet twee jaar geleden talloze opslagsilo's. Het land haalde tot voor kort 70 procent van zijn graan uit Oekraïne. Tarwemeel kost nu in Libanon het dubbele van voor het begin van de oorlog in Oekraïne.

De voorzitter van het consortium voor voedselimport hekelt het voorval met Razoni. 'In deze ernstige voedselcrisis heeft het land dringend tarwe nodig en geen mais.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer