Ras heeft effect op stikstofefficiëntie mais

Het ene maisras gaat efficiënter om met stikstof dan het andere. Dit verschil zit niet alleen in de groei, maar sommige rassen combineren massa met een hoog stikstofgehalte.

Ras+heeft+effect+op+stikstofeffici%C3%ABntie+mais
© Pixabay

Dat blijkt uit rassenproeven van Wageningen University & Research van 2019 tot en met 2021. Hier werd bij een gelijke hoeveelheid stikstofbemesting van 140 kilo stikstof per hectare gekeken naar de verschillen in stikstofopname en stikstofgehalte. Daarbij varieerde de gemiddelde stikstofopname, afhankelijk van het opbrengstniveau tussen 187 en 307 kilo stikstof per hectare.

Opvallend hierbij is dat de opbrengst een veel grotere invloed heeft op de stikstofopname dan op het stikstofgehalte. Terwijl in principe het stikstofgehalte bij hogere opbrengsten iets afneemt, zijn er ook rassen die een hoge opbrengst combineren met een relatief hoog stikstofgehalte.


Al gauw 30 kilo

De onderzoekers verdeelden daarbij de maisrassen in twee opbrengstgroepen: een groep met een opbrengstniveau tussen de 16 en 20 ton droge stof per hectare en een groep met een opbrengst tussen de 20 en 25 ton droge stof per hectare. In de groep met het laagste opbrengstniveau, wat dicht bij de praktijk staat, varieerde de stikstofopname per ras tussen de 187 kilo en 218 kilo stikstof per hectare, wat grofweg neerkomt op een verschil van 30 kilo.

Bij het opbrengstniveau boven de 20 ton droge stof per hectare varieerde de stikstofopname per ras van 236 kilo tot 307 kilo stikstof per hectare. Dit komt neer op een rasverschil van 70 kilo stikstof per hectare.


Ruw eiwit

Hoewel mais in de basis geen eiwitgewas is, is er ook gekeken naar rasverschillen in ruweiwitopbrengst. Die varieerde over de jaren heen, afhankelijk van opbrengst en ruweiwitgehalte, van 1.168 tot 1.918 kilo per hectare. Het raseffect varieerde tussen 195 en 440 kilo per hectare. Ter vergelijking: een grassnede met een opbrengst van 2,5 ton en 17 procent eiwit geeft 425 kilo ruw eiwit per hectare. Volgens de onderzoekers komt uit de praktijkopbrengsten naar voren dat er in ieder geval een verschil tussen rassen is dat gelijkstaat aan een halve snede gras.

Aan het voerhek kwam het gemiddelde rasverschil in ruw eiwit uit op 15 gram per kilo droge stof. Met het oog op het halen van eiwit van eigen land gaan de onderzoekers nu met rantsoenspecialisten kijken naar de juiste presentatie van de resultaten voor de praktijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer