Eerste noodrijpe mais is al van het land

Geen topmais, maar veel meer zal het ook niet worden. Vrijdag startte het loonbedrijf van Jan Gerritsen in het Gelderse Heelsum met de oogst van noodrijpe mais in Wolfheze.

Wie vroeg zaait, kan vroeg oogsten. Loonbedrijf Gerritsen staat erom bekend dat het vaak als een van de eerste in Nederland mais zaait. Dit gebeurt op een hoog zandgrondperceel in Wolfheze, waar de grond snel opwarmt. Met de vroege zaai, dit jaar op 12 april, wordt gekozen voor een flinke startgroei voordat de droge zomer begint, waardoor de plant dieper wortelt.

Maar met de droogte en hitte van de laatste weken zijn de planten volgens de loonwerker verbrand, waardoor ze verdorden. Vrijdag startte Gerritsen met de oogst van dit perceel. Daarna volgde het perceel dat hij al op 12 april zaaide.

'Onderhand hebben andere boeren ook al rijpe mais. Deze is eigenlijk noodrijp. Nu is de mais nog smakelijk. Het blad is dood. Bij langer wachten zou de mais kunnen gaan rotten', legt Gerritsen uit. 'Eigenlijk is de mais, met name de plant, met een week eerder oogsten nog smakelijker. Maar toen zat er nog iets vocht in de korrel. Nu is die helemaal rijp en daarmee is de voederwaarde beter.' De loonwerker verwacht dat de mais boven de 40 procent droge stof zit.

Tevreden met massa en vroegheid

Gerritsen is naar omstandigheden tevreden over dit perceel. 'Er zit best wel wat massa op hier. En het voordeel van het vroege ras en de vroege zaai is dat er nog best wat kolf aan de plant zit. Bij latere zaai bevat de verdroogde mais minder zetmeel.'

Daarbij vraagt de loonwerker zich af wat er met die verdorde mais gebeurt wanneer het regent. 'Vindt er dan hergroei plaats? Als het blad dood is, gebeurt er vaak toch niets meer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer