Melkveehouder Fokkert: 'Mais staat er fier bij, hier nog geen last van droogte'

Een buitje zou een mooie aanwinst zijn voor de kolfzetting, maar Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone is niet ontevreden over de mais. Die staat er fier bij.

Melkveehouder+Fokkert%3A+%27Mais+staat+er+fier+bij%2C+hier+nog+geen+last+van+droogte%27
© fieldscout print

Dat had heel anders kunnen zijn, realiseert de melkveehouder zich. Ruim zes weken geleden trok er een storm over de lijn tussen het Twentse Denekamp en de omgeving van Coevorden. Ook de percelen van Fokkert aan huis werden getroffen, zag hij: 'De mais van 1,5 meter lag nog net niet aan de grond.'

Toch herstelde het gewas zich binnen een week. 'De mais was niet geknikt, maar gebogen. Dan heeft het een onvoorstelbaar herstellend vermogen.'


Hondsdagen

De ondernemer is blij met hoe de mais er nu bij staat, maar een flinke bui van 30 millimeter is zeer gewenst. 'Dat zou een aanwinst kunnen zijn voor de kolfzetting, dus voor je aandeel zetmeel. Als er nu geen regen komt, moeten we zelf beregenen. Maar we zitten in de hondsdagen, dan kan er met flinke hitte ook zomaar een flinke hoosbui achteraankomen.'

De behoefte aan vocht komt deels ook naar voren uit de prestatiekaart van Fieldscout op basis van satellietbeelden (zie foto bovenaan artikel). Bij deze kaart worden de verschillen in bovengrondse biomassa als samenvatting over dit teeltseizoen zichtbaar gemaakt. Groen is beter dan gemiddeld, rood minder.


• Bekijk wat er nog meer verscheen op nieuweoogst.nl/maismeetnet

De grond links aan de doorgaande weg doet het goed: 'Daar is de grond het vochtigst. Opvallend is wel dat de delen rechts aan de rand er niet het slechtst voor staan. Dat zijn droge hoeken. Wel hebben we de buitenrand met de vijfpoot bewerkt om de grond los te maken. Die kleiachtige grond kan hard worden in de onderlaag', zegt Fokkert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer