Mais en stokbonen geven niet altijd plus

Een mengteelt van mais met stokbonen, oftewel klimbonen, heeft niet altijd meerwaarde. Bij een proef in Kootwijkerbroek laat de mengteelt een lichte plus zien in ruw eiwit, de hoeveelheid zetmeel per kilo droge stof ligt wel fors lager.

Mais+en+stokbonen+geven+niet+altijd+plus
© Fotografie Twan Wiermans

Dat komt naar voren bij het project 'Natuurlijke Veehouderij Utrecht', waar vorig jaar meerdere proefvelden mais-stokbonen zijn aangelegd en vergeleken met een regulier maisproefveld. Ook bij loonbedrijf van Geresteijn in het Gelderse Kootwijkerbroek, waar de stokbonen goed tussen de mais hingen, merkten ze meer ruw eiwit, maar minder zetmeel.

Na de oogst lieten de analyses zien dat het ruw eiwit in de totale oogst iets was toegenomen van 88 gram in enkel mais naar 92 gram per kilo droge stof product bij de mengteelt. Het eiwit is wel minder bestendig dan bij de mais zonder de stokbonen, hierdoor kunnen de koeien het eiwit minder goed benutten.

Verder bleken zetmeelgehalte, VEM en suiker een stuk lager in de mengteelt. Zo daalde het zetmeelgehalte van 393 gram per kilo droge stof bij mais naar 363 gram in de mengteelt, meldt DLV Advies. Dit betekent dat er minder energie in het gewas zit, terwijl mais juist voor die energie wordt geteeld.


Minder zaden

Volgens Paul Blokker van DLV Advies zijn er bij de mengteelt minder maiszaden gezaaid dan bij enkel mais: 'Je hoopt dat dit wordt gecompenseerd door de meeropbrengst van de stokbonen. Dat komt hier niet naar voren.' Ook de projectdeelnemers concluderen dat bij deze oogst in de mengteelt te veel wordt ingeleverd op de zetmeelopbrengst van de mais.

Een pluspunt van de stokbonen is dat dit gewas vlinderbloemige stikstof uit de lucht bindt en als meststof opslaat in de bodem. Ook zit er een plus in het kader van de biodiversiteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer