Roep om water voor kolfzetting mais

Net als andere gewassen kan ook mais bij de meeste deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst bij de kolfzetting water gebruiken. Toch is er weinig sprake van echte verdroging. Her en der krullen de bladeren. De hoop is op regen in de komende week.

Roep+om+water+voor+kolfzetting+mais
© Johan Wissink

Melkveehouder Koen ten Kate uit het Drentse Koekange, overigens geen Maismeetnetdeelnemer, kon hier niet op wachten. Hij zette maandag grof geschut in. Twee waterkanonnen brengen 40 millimeter regen. Een sleepslangcombinatie zorgt voor voldoende waterdruk. Omdat de eigen bron onvoldoende capaciteit heeft, voeren drie trekkers met drijfmesttonnen water aan.

'Niets doen is geen optie met het oog op de droogte. De mais heeft echt water nodig', zegt Ten Kate.Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden zag dat hij op sommige plekken had moeten beregenen. 'Ik was van de week in Deventer. Daar was de mais soms verdord. Stro op stam.' Zelf heeft hij eind juli en begin augustus nog wat regen gehad. 'Het gewas staat er goed bij, maar regen is welkom.'


Twee gezichten

Voor Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond is dit een zomer met twee gezichten. 'Na vier mooie grassneden is er nu grote droogteschade. Ik moet nog zien dat er een kolf in de mais komt. Het gewas verbrandt gewoon.'

Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo is minder ontevreden. 'De bladeren beginnen wat te krullen. De kolven zijn wat betreft aantal korrels goed gevuld. Het is wachten op een serieuze hoeveelheid regen, zodat de kolven kunnen doorontwikkelen.'

Beregenen heeft niet altijd zin, denkt Wissels. 'Een perceel naast het mijne is beregend. Dat staat er niet beter bij, hoewel ik moet zeggen dat mijn mais eerder is gezaaid. Eerder gezaaide mais staat er hier vaak beter voor', constateert hij.


Twee kolven per plant

Bij Gerrit de Jong in het Utrechtse Meerkerk is de mais aardig bijgetrokken, ziet zoon Ido. 'In het voorjaar leek het erger. Het wordt weliswaar geen topopbrengst, maar het ziet er niet verkeerd uit.' Wel signaleert hij nogal eens twee kolven per plant. 'Die ontwikkelen zich samen minder dan één.'


• Bekijk wat er nog meer verscheen op nieuweoogst.nl/maismeetnet

Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven ziet al melk in de korrel. 'Die gaat afrijpen. De tot boven toe gevulde kolf groeit nog. Nu het afrijpingsproces begint, heeft de plant niet veel vocht nodig. Het worden goede kolven. De plant is nog groen. De mais zal dit jaar vroeg zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer