'Koning Midas'

Koning Midas was een mythologisch figuur in de Griekse oudheid. Hij had de gave om alles wat hij aanraakte te veranderen in goud, ook zijn eigen voedsel. Met als gevolg dat hij verhongerde… Omdat niet alles wat wij boeren doen in goud verandert, zullen we moeten werken. En als tegenhanger van dat alles, gaan we op vakantie.

%27Koning+Midas%27
© Frans Kanters

Zo ook ondergetekende boer. Heerlijk met zijn gezin ontspannen op vakantie. Ik weet het, de vakantie van de boer kosten hem drie keer euro's. Ten eerste de reis en het vakantiehuisje. Ten tweede de vervangende arbeiders, die het altijd geweldig doen. En als laatste lopen op de boerderij de dingen toch altijd net iets anders dan verwacht.

Maar ja, een uitgeruste boer telt voor tien als hij eenmaal weer thuis is en zijn hoofd helemaal leeg heeft! Het mooiste onderdeel van de vakantie is toch wel het reisgedeelte.

Voor de meeste mensen is het een verzoeking om met gezinsleden opgehokt te zitten in de auto. En omdat mijn vrouw, net als thuis, graag het stuur in handen heeft, kan ik heerlijk zorgeloos naar buiten kijken en het landschap aan me voorbij zien trekken.

Wij hebben maar geluk dat we in zo'n vlak, vruchtbaar land wonen

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Overal waar je onderweg kijkt, wordt anders gewoond en gewerkt. Soms word ik jaloers. Soms denk ik: 'Wat een werk om een fatsoenlijke oogst van het land te halen.'

Maar wat me het meest opvalt is dat er op heel veel plekken totaal geen landbouw mogelijk is. Het landschap wordt er gevormd door rotsen en gesteente. Wat dat betreft hebben wij maar geluk dat we in zo'n vlak land wonen. Een vruchtbaar land ook en prachtig in cultuur gebracht door ons voorgeslacht.

Dat is het voordeel van boeren in een rivierdelta. Delta's trekken niet alleen boeren aan maar ook mensen. En de mens anno de twintigste eeuw wil meer dan alleen het dagelijks brood.

Men wil ruimte om te wonen, werken en recreëren. En heel veel natuur om het geweten te sussen. Eigenlijk willen ze hun omgeving veranderen in goud. En jullie weten hoe het met Midas is afgelopen…

Bekijk meer over:

Lees ook

'Fryslân Boppe'
'Fryslân Boppe' 26-05-2021
'Dag pa'
'Dag pa' 03-02-2021
Kom maar op
Kom maar op 21-10-2020

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer