'Dag pa'

Het mooie van het werken en leven op de boerderij is dat je dicht bij het leven van planten en dieren staat. Wij zijn in deze moderne maatschappij een van de weinige beroepsgroepen die deze luxe nog hebben. En als je dicht bij het leven staat, ervaar je naast het ontstaan en de bloei van het leven het afscheid nemen hiervan.

%27Dag+pa%27
© Frans Kanters

Die ervaring wordt intenser, wanneer een familielid overlijdt. In mijn geval was het mijn vader, die eind november enigszins plotseling overleed. Het was een zeer onprettige ervaring, kan ik u vertellen. Mijn vader was het klassieke geval. Geboren net voor de oorlog, op twaalfjarige leeftijd gestopt met school en begonnen met werken op de boerderij.

Alles met de hand en het paard, geen stroom, riolering en centrale verwarming. Midden in een koude winternacht met een petroleumlichtje naar het kuikenhok is niet lekker. Of bieten rooien met bevroren handen, ook zoiets onprettigs. Echt comfort bood het dagelijkse boerenleven niet.

De markt was grillig en grenzen gingen open of dicht. Het was lang voordat Sicco Mansholt stabiliteit bracht in de Europese markt. De boer van nu vergeet nog weleens dat het alternatief voor de Europese Unie heel vervelend kan zijn. Mijn vader heeft ook ten volle gebruik kunnen maken van de klassieke OVO-drieluik (onderzoek, voorlichting en onderwijs).

Mijn vader is begonnen met de schep in de hand en geëindigd met de voercomputer

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

De tijden van weleer dat de maatschappij nog investeerde in de landbouw, daar plukken wij als landbouw nog steeds de vruchten van. Maar iedere tuinder weet dat een boom een keer is uitgebloeid en dat je op tijd moet investeren om in de toekomst vruchten te kunnen blijven plukken. Hopelijk blijven ze dat in Den Haag beseffen.

Wat mijn vader betreft? Alleen maar dankbaarheid. Begonnen met de schep in de hand, geëindigd met de voercomputer. 65 jaar boer geweest, altijd bij de tijd, bedrijfsovername binnen vijf minuten geregeld. Nooit geklaagd, zelden gedemonstreerd en wetende dat net als alles op de boerderij er ook in zijn leven een moment van afscheid nemen zou zijn.

Dag pa…. en bedankt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Kom maar op
Kom maar op 21-10-2020

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer